Водещи новини

Ден на християнското семейство и младеж е днес и храмов празник на църквата „Св.Въведение Богородично“ в Панагюрище

Православните християни отбелязват днес Въведение Богородично – един от великите вселенски празници.

На този ден, според Светото писание, тригодишната Мария е заведена от родителите си Йоаким и Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Така родителите й изпълнили обещанието, което дали пред Твореца, преди тя да се роди. Двамата били от рода на цар Давид, достигнали до дълбока старост, но нямали деца. Йоаким и Анна не губели надежда и продължавали да се молят на Бога да им дари дете. Веднъж, докато се молела, на Анна й се явил ангел Господен и възвестил, че Бог е чул молитвите й. Ангелът предсказал раждането на дете. Праведните Йоаким и Мария обещали да посветят чедото си на Бога. Думите на ангела се изпълнили – родила им се дъщеря, която двамата нарекли Мария. На еврейски името означава господарка.
Когато на 3 години я завели в храма, свещеник Захария я благословил и въвел в Светая святих, където влизали само първосвещениците. Той направил това по откровение свише, защото Святият Дух му известил, че тя не е обикновена девойка. Мария била призвана да стане майка на Сина Божий.
Въвеждането на тригодишното момиче в храма е паметно събитие и се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство и християнската младеж.
В Константинополската църква той е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква от папа Григорий XI през 1374 година.
Днес храмов празник има панагюрската църква „Св.Въведение Богородично“.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.