Водещи новини

Промениха състава на Читалищното настоятелство на „Искра-1872“ с тежки думи на извънредно събрание

В двучасова тежка емоционалност премина на 22 октомври Извънредното общо събрание

 на Народно читалище „Искра-1872“ в село Попинци, чийто дневен ред имаше 3 точки: Освобождаване на членове от Настоятелството с подадени лични писмени заявления; Избор на нови членове на Настоятелството; Други.
Духът от бутилката с натрупано напрежение през последните 4-5 години и особено през последните няколко месеца беше пуснат и намери изражение в конкретни ситуации и случки, станали в този времеви период между две страни. Част от тях бяха припомнени по време на Извънредното общо събрание, на което присъстваха 36 членове на читалището от общо 64, няколко майки на деца от Фолклорен танцов състав „Тангра“ и няколко танцьори от състава.

Преди да преминат към гласуване за освобождаване на двамата членове на Читалищното настоятелство Пенка Пиперкова и Мария Терзийска, всички чуха мотивите им. Пенка Пиперкова бе посочила 5 конкретни, а Мария Терзийска бе обобщила – „поради невъзможност и некомпетентност да изпълнявам длъжността“.
С 23 гласа „за“, 11 „против“ и 2 „въздържал се“ бе приета оставката на П.Пиперкова, а с 12 „за“, 16 „против“ и 6 „въздържал се“ оставката на М.Терзийска. Тя бе попитана няколко пъти преди това дали все пак няма да премисли и да оттегли заявлението си. Секретарят на читалището Донка Шопова припомни, че „оставката е лично желание, заявена писмено“. Част от гласуващите реагираха с въпроса „защо правите тогава събрание“. Д.Шопова отговори: “Защото редът е такъв“.
Един от гласувалите „против“ оставката на М.Терзийска обясни отрицателния си вот с думите, че тя е „достатъчно компетентна“ и едва ли биха намерили нейн достоен заместник. Думите му се потвърдиха минутки след това, когато започна предлагането на нови имена за членове на Настоятелството, което се оказа не толкова лесен избор. Особено след като предложената Ненка Загорска си направи отвод, който обясни с голямата ангажираност на училището, на което е директор.

Затова се даде идея от 7-членно Настоятелството да стане 5-членно. Бе обяснено, че това може да стане с промяна в Устава, който обаче не може да бъде редактиран на това събрание, понеже няма включена такава точка в предварително обявения дневен ред.
„То не е само да се попълни бройката, а и да се върши работа“, изрази мнение хореографът и ръководител на ФТС „Тангра“ Мария Терзийска, която също напуска читалище „Искра-1872“.
Стигна се дотам, че председателят на Настоятелството Маньо Оряшков натърти: „Питам последен път, има ли други предложения?“

След гласуване за нови членове бяха избрани Янко Карабойчев и Нонка Чардакова.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.