събота , 20 април 2024
Водещи новини

Кампанията за безплатна силанизация на детски зъби ще продължи до 20 ноември

Силанизирането е включено в Националната програма за профилактика на оралните заболявания, като целта е да се промени негативната тенденция от поява на кариеси 

в най-ранна детска възраст. В Пазарджишка област по националната профилактична програма работят 11 лекари по дентална медицина, сред които е и панагюрският зъболекар д-р Дора Шишкова. Поставянето на силанти на първите постоянни молари на децата между 5 и 8 години е безболезен и безвреден метод, снижаващ риска от поява на кариес с до 75 процента.
Наблюденията от ежедневната практика показват, че зъбният статус на децата в Пазарджишка област не е добър, особено в населените места във високия район, съобщиха от пресцентър на Регионалната здравна инспекция.  При най-малките ученици се срещат дори пулпити на моларните зъби – казва д-р Красимира Сариева, председател на Районната колегия на БЗС в гр. Пазарджик.
Силантът е бариера срещу микроорганизимите, причиняващи кариес. Поставянето не отнема повече от 10-15 минути на зъб, а ефектът е двустранен, защото при тази манипулация се прави и профилактичен преглед на зъбите на децата. Важно условие за силанизирането е новопоникналите постоянни кътници да са здрави.
В предходната 2015 г. силанизирането обхвана 648 деца, като силанти са поставени на 2189 зъба. Тези резултати поставят Пазарджишка област на 6-о място в страната по брой обхванати деца.

 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.