Евродепутатите представиха номинациите си за наградата „Сахаров“ за 2016 г.

Кандидатите за наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта за 2016 г.

бяха представени на съвместно заседание на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека на 6 октомври. Това са журналистът Чан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в ИДИЛ, и уйгурският дисидент Илхам Тохти. Носителят на наградата ще бъде избран на 27 октомври.
Номинираните
Бившият главен редактор на турския ежедневник „Cumhuriyet“ Чан Дюндар е задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Чан Дюндар бе осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни – присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май 2016 г., след което той напуска Турция.
Чан Дюндар е номиниран от групите на Зелените/ЕСА, ЕСПД и ЕОЛ/СЗЛ. За Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) той е „символ на атаките срещу свободата на пресата в Турция“, а Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) го определи като „жив символ на свободата на мисълта“. Фабио Масимо Касталдо (ЕСПД, Италия) пък припомни за арестите на други журналисти в страната и за закриването на уебсайтове. „Чрез присъждането на наградата на Дюндар ние бихме я дали на всички онези, които показват подобна смелост“, добави той.
Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем – депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим.
Номинацията на г-н Джемилев се поддържа от ЕНП и ЕКР. В представянето на кандидата Яцек Сариуш-Волски подчерта неговата „неуморна борба за свобода и права на човека“. Туне Келам (ЕНП, Естония) изтъкна, че „той е човек, който не само защитава правата на кримските татари, но и тези на украинците“. Чарлз Танък (ЕКР, Великобритания) напомни, че също като самия Сахаров Джемилев е съветски дисидент и „през целия си живот се е борил с тиранията и комунистическото потисничество“.
Надя Мурад и Ламия Башар са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите езидки, взети в плен от терористите и превърнати в секс робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу езидите.
Тяхната номинация е издигната от С&Д и АЛДЕ. „Това са две възхитителни, смели млади жени, символизиращи най-доброто от духа на Европа и света“, заяви Беатрис Бесера Бастеречеа (АЛДЕ, Испания). Тяхната номинация е знак на уважение към „жените и момичетата, които са първите жертви в случай на конфликт, и към всички религиозни малцинства, които са жертви на геноцид“, каза Йозеф Вайденхолцер (С&Д, Австрия).
Илхам Тохти е мирен застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. Той излежава доживотна присъда по обвинения в сепаратизъм, заради основаването на уебсайта Uyghur Online, насърчаващ разбирателството между уйгурското малцинство и народността хан – основната етническа група в Китай.
Г-н Тохти е номиниран от българския депутат Илхан Кючюк (АЛДЕ) и 42-ма други депутати. По думите на г-н Кючюк Тохти е „свободен мислител, който вярва в правата на човека, върховенството на закона, мирното съвместно съществуване между етническите групи и демократичен Китай“.
Следващи стъпки
На 11 октомври съвместно гласуване на комисиите по развитие и външни работи ще определи трите кандидатури, от които ще бъде направен окончателният избор от лидерите на политическите групи. Носителят на наградата ще стане известен на 27 октомври 2016 г.
Наградата „Сахаров“
Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.