Безплатни карти за пътуване с влак за младите европейци искат депутатите в ЕП

В бъдеще младите хора могат да получават безплатни карти за пътуване из Европа за 18-ия си рожден ден.

Европейският парламент обсъди идеята в пленарен дебат на 4 октомври, като повечето изказали се изразиха ентусиазъм и приканиха Комисията да обмисли и предложи как това може да се реализира. Милиони млади европейци са пътували из Европа с картите Interrail през годините, но тяхната цена достига стотици евро.
 В дебата е изтъкнато, че инициативата може да стимулира мобилността на младите хора и да ги насърчи да опознаят по-добре съседни и по-далечни страни, като в същото време се окаже подкрепа за относително екологичен начин на транспорт.

Какво представлява Interrail?
Interrail е асортимент от карти, които позволяват на младите хора да пътуват свободно по железопътната мрежа в Европа. Предлагат се карти за международни пътувания в Европа и за пътувания в рамките на една страна, като цените варират между 20 и 480 евро. Около 300 000 души използват картите всяка година, посочи еврокомисарят за транспорта Виолета Булц по време на дебата.
Пет страни от ЕС не са членки на Interrail – Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър. За тях може да се обмисли включването на други видове транспорт в схемата (автобусен или фериботен).
Депутатите като цяло са положително настроени към идеята. Мнението на Манфред Вебер (ЕНП, Германия) е: „Хората от цяла Европа трябва да опознаят съседните си страни и да поживеят с хората в тях като приятели. Ние искаме да инвестираме, за да могат всички млади хора да изпитат какво представлява континентът“.
„Инвестициите в младите хора, предоставянето им на възможност да пътуват из Европа, насърчаването на по-доброто разбирателство и познаването на Европа е чудесна, очарователна идея“, смята Луиджи Моргано (С&Д, Италия).
„Пътуването помага да се самообразоваш и затова искам изцяло да подкрепя тази инициатива“, казва Козма Злотовски (ЕКР, Полша).
„Съществува една Европа, която има душа и сърце, и какъв по-добър начин да я популяризираме от това да дадем на младите хора шанс да я изследват“, смята Александър Граф Ламбсдорф (АЛДЕ, Германия).
„Много е важно да дадем на младите хора възможността да открият Европа“, съгласява се Катержина Конечна (ЕОЛ/СЗЛ, Чехия).
„Ние напълно подкрепяме тази фантастична идея. Със сравнително малки разходи ние можем да помогнем на европейците да се разбират взаимно и да опознаят Европа“, казва Ребека Хармс (Зелени/ЕСА, Германия).
„Това е добра инициатива, която наистина може да засили европейския дух“, убедена е Даниела Аюто (ЕСПД, Италия).
Източник:
Информационно бюро на ЕП в България

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.