Водещи новини

ХОББ ще бъде третата причина за смърт в света към 2020 година

Започна Националната информационна кампания за астма и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) „Дишам свободно“.

Във Варна, където бе първата спирка на кампанията, доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, представи българското издание на Бялата книга на белодробното здраве в Европа, като цитира потресаващи статистики за увеличаване заболеваемостта от хронични белодробни болести като ХОББ.
Докато в световен мащаб значително намалява смъртността от сърдечно-съдови болести, кривата на нарастване на смъртността, предизвикана от белодробни болести, се издига остро нагоре. По данни на Световната здравна организация към 2020 г. ХОББ ще бъде третата причина за смърт в света“, предупреждава доц. Петкова. Тя подчертава, че „тютюнопушенето и замърсеният въздух са основни фактори. 40-50% от пушачите развиват ХОББ – това е коварна болест, която води до инвалидизация и смърт, но 75% от болните не знаят, че страдат от нея, а само 6% провеждат лечение“.
В България 18 145 души умират всяка година от болести, свързани със замърсения въздух в нашите градове. Сега с идването на отоплителния сезон като значим рисков фактор изпъква използването на твърдо гориво за битово отопление, което насища въздуха с фини прахови частици.
ИЗТОЧНИК: medicalnews.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.