Водещи новини

Започват нови скринингови прегледи и изследвания за три вида ракови заболявания

Скрининг на онкологичните заболявания – колоректален рак,  рак на

млечна жлеза и рак на маточната шийка, ще се проведе в област Пазарджик по модела на Проект „Спри и се прегледай“.  С  профилактични прегледи и изследвания ще бъдат обхванати 180 човека: КРР – 69, РМЖ – 65, РМШ – 46 души. Поканите за прегледите вече са изпратени. Извършва се регистрация на лечебните заведения, с които ще се сключат договори за извършване на скрининговата дейност. Към момента едно лечебно заведение – ДКЦІ („Здраве”), е регистрирано в системата и извършва прегледи.
         Информация за проекта и необходимите документи за регистрация  на лечебните заведения са публикувани на интернет страницата на Националния скринингов регистър http://nsr.mh.government.bg.
         В област Пазарджик проектът„Спри и се прегледай” стартира през май 2013 г.Тойдаде началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации– рак на шийката на матката, на млечната жлеза и колоректален рак.
За целия период на проекта 1586 жители на Пазарджик и населените места в областта се отзоваха на поканите и преминаха прегледи. За колоректален рак са се изследвали 406 лица, за рак на маточната шийка – 950 жени и за рак на млечна жлеза – 230 жени. От тях: в Пазарджик – 1432, в Панагюрище – 151 и в Стрелча – 3.
Общо за цялата страна скрининговите изкследвания по проект „Спри и се прегледай”  обхванаха 55 886 души.
***

За допълнителна информация – гл. експерт Ирина Атанасова, тел. за контакти: 034/437-247.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.