Водещи новини

Разделят пакетите за медицински дейности

Парламентарната комисия по здравеопазване прие Закона за изменение и допълнение

на Закона за здравното осигуряване, който регламентира обособяването на основен и допълнителен пакет на медицинска помощ, съобщи zdrave.net
Любопитен факт е, че законопроектът е получил критики не само от отделни членове на комисията, а и от неговия председател д-р Даниела Дариткова.„…Неясните критерии водят до неясни източници на финансиране. Освен затруднения на гражданите при ползването на пакетите основното затруднене е за изпълнителите на медицинска помощ“, казала тя и допълнила: „С такива текстове ние няма да решим проблемите и това в никакъв случай няма да бъде от полза на българските граждани. Апелирам със съвместна работна група с министерството да прецезираме текстовете, за да може това, което предложим, да не стане обект на ново тълкуване от Конституционния съд“.
„Това е нещо, от което ефект за българските граждани няма да има, а и финансов ефект за Касата също няма да има, защото това, което ще се опитате да спестите откъм дейности, реално няма да доведе до нищо. Не мога да разбера какъв е този инат, след като всички казват, че нищо няма да промени с разделянето на пакетите и няма да доведе до бюджетен плюс за Касата, да се настоява за разделянето на пакетите“, коментирал депутатът от БСП д-р Емил Райнов. А депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих заявил: „ Първия път при внясането на закона гласувах на драго сърце „за“, защото вярвах, че това е началото за надграждащия модел в здравното осигуряване. Това обаче не се случи! Щом демонополизацията на Касата не се случва и няма стъпки в тази посока, това нещо може да се тълкува като деградация на услугите, които предлага Здравната каса“.
„Разделянето на пакетите и на формиране на листи за планов прием не е нещо, измислено в България. Това е метод, по който всяка една европейска здравна система менажира ефективността на ресурса си и прави планиране на разходи спрямо потребностите. Когато имаш определен лимитиран ресурс, той трябва да бъде приоритизиран… Когато имаш ограничен ресурс, трябва да го концентрираш там, където са основните нужди, и не трябва да има значение дали си богат, или беден. Това е смисълът на основния и допълнителния пакет“, реагирал здравният министър д-р Петър Москов.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.