четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини

Таксите в детските градини ще се събират до 10-о число на месеца

Заявления каква организация за образование предпочитат /целодневна, полудневна…/ за децата си ще подават родителите до директорите на детските градини.

Това е записанов проекта на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини на община Панагюрище, чието обществено обсъждане се проведе днес в сградата на Община Панагюрище.
Акцентите от нормативния акт, който се очаква да бъде приет от Общинския съвет в края на август, представи пред присъстващите зам.-кметът на Общината по хуманитарние дейности Галина Матанова.
Тя обърна вниманиие на сроковете, които са заложени за различните документи, и потърси мнението за тях от присъстващите директори на детски градини. Нито един от тях не оспори предложениите срокове.
До месец април родителите на малчугани ще подават заявления дали биха искали децата им да бъдат включени в сезонни групи. До месец март пък мамите и татковците ще получават уведомления от директорите на детски заведения, в които ще им припомнят да запишат детето си. До 5 юни на годината директорите ще трябва да обявяват списъците с приетите деца, а до 30 юни да предоставят информация за приема на децата до зам.-кмета на Общината. Приетите дец ще трябва да постъпват в детските градини до 15 септември. Сформирането на нови групи също ще става в началото на септември.
Родителите вече ще се подписват, че са запознати с правилника за организация на работа в избраното детско заведение, който правилник всеки директор ще изготвя.
От 2-ро до 10-о число на месеца родителите ще трябва да са платили дължимата такса за детска градина, е друг срок, залегнал в проекта на наредбата.
Зам.-кметът обърна внимание и на начина, по който ще става изписването на децата, които ще са първокласници. Матанова съобщи за проучване, което сочи, че много нисък процент от децата в подготвителна група през лятото посещават детска градина.
Прилагането на тази Наредба цели да отговори на очакванията на всички участници в предучилищното образование и на общността за по-качествен образователен процес, заключи зам.-кметът.
Съвсем накратко бе направен преглед и на проекта за Наредба за условията и реда за вписване на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие в регистър в община Панагюрище.
Двата нови нормативни акта са разработени от Община Панагюрище във връзка със Закона за предучилищно и училищно образование, който влезе в сила от 1 август 2016 година.
На проведеното обществено обсъждане днес, освен директори на детски градини и заинтересовани родители, присъстваха председателят на постоянната комисия по образование, култура, младежки дейности и спорт към Общинския съвет Георги Георгиев и секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетниМария Калпакова.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.