четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

16 милиона повече са разходите за болнични през първото тримесечие спрямо миналата година

Разходите на Националния осигурителен институт за болничните продължават да нарастват и през тази година,

като само за първите три месеца те са близо 107.5 млн. лв.
За първите три месеца са платени 15.5 млн. лв. повече спрямо март миналата година, сочи справката на НОИ, съобщи „Сега“. Анализът сочи, че това се дължи както на по-високото обезщетение, така и на повечето хора, ползвали болничен.
Както знаем, НОИ поема болничния след третия ден, а първите три дни са за сметка на работодателя. За първото тримесечие на годината работодателите са платили 144 хил. листа за общо заболяване. В последните години болничните, платени от фирмите, също растат. За първите три месеца най-често се ползва болничен за три дни – от всички обезщетения близо 87 хил. са за три дни, а над 39 000 – за два.
От миналата година лекарите подават данните в НОИ само по електронен път, а от началото на тази година и работодателите с над десет работници подават онлайн. Това обаче не води до спад на обезщетенията за общо заболяване.
До спад трябваше да доведе и друга мярка – за плащането на първите три дни от работодателите. Тя бе въведена през 2009 г., за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът е точно обратен – и държавното осигуряване, и бизнесът плащат все повече за болнични, коментира в-к „Сега“.
Само през първите две години мярката е имала ефект – през 2010 и 2011 г., когато разходите на НОИ са намалели. След това всяка поредна година харчовете по това перо растат, а миналата година дори са надминали предкризисните нива от 2009 г.
Според последните данни на осигурителния институт към март тази година на 468 хил. работещи е платено обезщетение за общо заболяване. Това са 4.1 млн. загубени работни дни.
Освен броя на хората, които излизат в дълъг болничен, се увеличава и средният брой на дните, които те отсъстват от работа – от 8 дни средно на човек през м.г. на 9 дни за началото на тази година.
Освен близо 108-те милиона за болнични НОИ е платил и около 4.5 млн. лв. за гледане на болен член от семейството, което прави общо 112 млн. лв. за обезщетения за общо заболяване. Това е с 16 млн. лв. повече от миналата година. Средното обезщетение е близо 168 лв.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.