четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Смяна на личния лекар по електронен път са заявили само 47 души

От 1 юни можеше да се направи заявка за избор на общопрактикуващ лекар по електронен път.

От нововъведението са се възползвали само 47 здравноосигурени.
 Пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров заявява, че подобен начин за избор на личен лекар е неетичен и неморален.
„Не е коректно, защото ние не сме онлайн магазин… Тук избираш човек, комуто поверяваш здравето си. Този човек, за да го избереш, трябва да го познаваш, да си видял как работи, да имаш представа. Той също трябва да те е видял. Това е прекият контакт“, отбелязва той.
От сдружението са поискали справка от касата за броя заявки, подадени онлайн. Официалната информация гласи: „За периода 01.06.2016 – 30.06.2016 г. има подадени 47 заявки от 39 ЗОЛ за избор на 35 общопрактикуващи лекари, от които само 13 са обработени и подписани от съответните ОПЛ“, съобщава още zdrave.net
През юни 2016 г. личния си лекар в България са сменили 127 998 души от 7 412 461 здравноосигурени. 47-те души, подали заявката си по електронен път са 0.036 на сто от сменилите лекаря си.
Дали това се дължи на новостта на услугата, или на предпочитанията и на потенциалните пациенти, и на лекарите да се видят лице в лице, за да вземат своето решение, ще покажат следващите избори, заключава zdrave.net.
Най-много недоволни от джипито си са в София, Пловдив и Варна, а най-малко смени са направени в Смолян и Кърджали. „Най-честите оплаквания са за искане на пари под масата. В сайта на здравната каса, раздел „Въпроси и отговори“ има десетки съобщения за неправомерно събирани такси. Опитите за рекетиране са най-вече за издаване на направление, болничен лист и всякаква медицинска документация. Други пък са свързани с потребителската такса, която някои джипита завишават по свое усмотрение“, пише в-к „Телеграф“.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.