Водещи новини

Ползите от кафето за здравето

За много хора сутрешното кафе е начин да започнат деня и да дадат тласък на енергията си. 

За други това е вкус, с който не могат да привикнат и категорично отхвърлят. Въпреки това е добре да се спомене, че пиенето на кафе има редица полезни ефекти. Кафето помага на хората да се чувстват по-малко уморени и да повишат енергийните си нива, да се съсредоточим върху предстоящата среща, да се предотвратят някои заболявания и подобрява вида на кожата. За да увеличите максимално ползите за здравето, е най-добре да пиете кафето си възможно „най-черно“, т.е, избягвайте да добавяте захар и сметана.
Не е за подценяване и фактът, че кафето подпомага паметта, удължаването на тренировка и активното горене на мазнини. Изследвания са установили, че умерената консумация на кафе може да допринесе за стимулиране на паметта и когнитивните функции, благодарение на съдържащия се в него кофеин. Кофеинът не само е стимулант, но подобрява двигателните и когнитивните функции, краткосрочната памет, точността на реакциите и способността да се взимат правилни решения, като същевременно намалява физическата и психическата умора.
Консумацията на кафе повишава нивата на адреналин в организма, което може да помогне за повишаване на физическата активност с до 12 % средно. Пиенето на кафе преди тренировка увеличава съответствието между тренировъчната програма и необходимата сила за изпълнението й, намалява възприемането на болка по време на тренировката и настъпващата понякога мускулната болезненост след нея.
В кафето се съдържат и основни хранителни вещества. В една чаша кафе се съдържат рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина (витамин В5), манган, калий, магнезий и ниацин. Въпреки че концентрацията на тези елементи в кафето не е значително висока, то при хората, които пият повече от едно кафе на ден, може да имат известна роля в осигуряване на оптималните дневни нива на тези микроелементи.
И още ползи от кафето…
Според  Американското химично общество (the American Chemical Society) консумацията на кафе причинява отделяне на стомашни киселини, които помагат за разграждането на протеините. Освен това в кафето се съдържа съединение, наречено хлорогенова киселина, която допринася за общото киселинно ниво в стомаха и по-бързата евакуация на стомашното съдържание към тънкото черво.Консумацията и на кофеиново и безкофеиново кафе доказано увеличава нивата на два хормона – гастрин, който има отношение към мускулатурата на дебелото черво, и холецистокинин – хормон, който помага за регулиране на процеса на храносмилане, като освобождава храносмилателни ензими в жлъчката. Всичко това, подпомага дефекацията и съответно, отстраняването на отпадъците и токсините от тялото. От друга страна, насърчава здравето на дебелото черво. В две големи проучвания редовното пиене на кафе се свързва с 20 % по-нисък риск от смърт при мъжете и 26 % по-нисък риск при жените на възраст между 18 и 24 години.

Източници:

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.