четвъртък , 28 март 2024

Задължително да се обозначава произходът на месото и млякото, призова отново ЕП

Етикети, посочващи страната или мястото на произход, трябва да станат задължителни за всички видове мляко за пиене,

както и за млечни и месни продукти, заявиха евродепутатите в незаконодателна резолюция, гласувана в четвъртък. Те добавят, че Европейската комисия и държавите членки трябва да обмислят възможността за разширяване на обхвата на задължителното посочване на страната или мястото на произход, за да включва и други храни с една-единствена съставка или храните с една основна съставка.
С цел европейските потребители да бъдат по-добре информирани, с оглед на скандала с конското месо и други случаи на измами с храни, както и за да се гарантира по-голяма степен на прозрачност по цялата верига за доставки на храна, обозначаването на произхода трябва да е задължително и за месото в преработените храни, се казва в текста, който беше приет с 422 гласа „за“, 159 „против“ и 68 „въздържал се“.Това съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.
Евродепутатите посочват следните данни:
–          84% от гражданите на ЕС смятат за необходимо обозначаването на произхода на млякото (проучване на Евробарометър от 2013 г.);
–          88% смятат такова обозначаване за необходимо при месото (различно от говеждото, свинското, овчото, козешкото и пилешкото месо, които вече са покрити);
–          над 90% смятат такова обозначаване за необходимо при преработените храни.
Европарламентът е гласувал няколко резолюции относно обозначаването на страната на произход. В тази от 11 февруари 2015 г. той призова комисията да представи законодателни предложения, които да направят задължително обозначаването на произхода на месото в преработените храни с цел по-голяма прозрачност на хранителната верига и по-добра информираност на европейските потребители. Въпреки това, Комисията все още не го е направила, като посочва разходите на задължителното обозначаване за индустрията и като счита, че потребителите не биха били склонни да платят допълнителната цена.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.