Водещи новини

Палитра от танци, песни и обичаи на фестивала в Попинци

Огнени ритми пламнаха днес на сцената на читалище „Искра-1872“ в село Попинци,

където се проведе Първият национален фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“.
Искрата за наситените със страст изпълнения подаде Представителният фолклорен танцов състав „Тангра“ с ръководител Мария Терзийска. Танцьорите показаха за пореден път класа и заредиха публиката с емоция, която разнообрази с изпълненията си Женската певческа група към местното читалище с ръководител Иван Чардаков.

Първи във фолклорната програма на фестивала от гостуващите самодейци се изяви Представителен фолклорен ансамбъл „Розова долина” при НЧ „Васил Левски – 1861г.” – Карлово с ръководител Мирослав Василев. Танцьорите показаха изключително майсторство с изпълненията си, в които се усещаше, че влагат сърце и душа, и получиха много сърдечни овации, а не формални ръкопляскания. Танцът им за розобера в Розовата долина ще се помни дълго от попинчани и техните гости.
Публиката реагира одобрително и на песните на Фолкролен ансамбъл „Аленче“ към читалището в село Левски с ръководител Веселина Гиздова, възнагради с аплодисменти представянето на фолклорния ансамбъл от гр.Септември с ръководител Йордан Зеленогоров и панагюрските танцьори от „Средногорска жарава“ с ръководители Татяна Длъгнекова и Нина Дееничина.
Гергьовските обичаи и песни, които представиха самодейците от читалищета в панагюрските села Баня и Оборище, както и изпълненията на колегите им от Елшица и Бъта вдигнаха високо летвата на първото издание на „Пъстър, цветен Гергьовден“. Фестивалът не беше с конкурсен характер, но професионално жури, председателствано от проф.Николай Цветков от Югозапазния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, наблюдаваше оценява палитрата от песни, танци и обичаи. Мариана Манолева от същия университет и Атанас Чолаков, художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик“, бяха членове на журито.
Фолклорният форум бе под патронажа на кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който в началото приветства участниците.
Сред официалните гости на събитието бяха и председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници от БСП.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.