Водещи новини

Елисавета Георгиева дари завеси за царските двери на две църкви

Александра ДЮЛГЯРОВА
След официалната част на 2 май пред паметника на местността Оборище по случай 140 гдини от Априлското въстание

учителката Елисавета Георгиева успя да връчи официално завесите за царските двери на църквите в селата Оборище и Поибрене точно по начина и на мястото, където беше нейното желание. Предложението на местната власт било да дари ушитите завеси на 2 км от паметника на местността Оборище.
Завесите за царските двери Елисавета Георгиева връчи на кметовете на селата Оборище и Поибрене.

Осветено бе и знамето, което тя е извезала, за да дари на нейното родно място Старосел. Около паметника на първите български депутати се бяха струпали десетки хора, които с интерес слушаха разказа на Елисавета  Георгиева за нейните прадеди, които са участвали в боевете за Освобождението на България, както и за мотивите около ушиването на знамето. Патосът , с който говореше, просълзи част от присъстващите . В нейните очи също грееха две сълзи. Учителката изказа благодарност към жителите на село Оборище, събрали средствата за ушиването на завесите за царските двери, за желанието на хората да се съхрани българското, да се поддържа жива историята и паметта на загиналите за свобода.

Завесите за царските двери не са първото дарение, което прави Елисавета Георгиева.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.