Водещи новини

Панагюрския препис на „История славяноболгарская“ получи Историческият музей

Преди да открие днес дискусията в Панагюрище, посветена на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание, вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова

 подари на директора на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов издание на панагюрския препис на Паисиевата „История Славянобългарска”.
Преди това за изследванията около преписа преди десетилетия разказа накратко професорът по възрожденска литература Надежда Драгова, която не скри, че е на 85 години.
За нея бе много вълнуващо да разбере, че усилията на НБ“Св.Св.Кирил и Методий“ да издаде преписа на „История славяноболгарская“ са се увенчали с успех и на днешния 20 април книгата е вече факт.Тя даде свободен израз на радостта си, когато вицепрезидентът на България връчи книгата на доц.д-р Атанас Шопов.  А Маргарита Попова сподели, че проф.Драгова е била нейн преподавател в университета. Малко по-късно
пред знамето, ушито от Райна Княгиня за 25-годишнината от Априлското въстание, професорът по възрожденска литература получи от Лазар Мурджев от „Брод за България“ реплика на Поибренския кръст. Той става известен по време на Априлското въстание благодарение на свещеник Недельо Иванов, който се присъединява към Хвърковатата чета на Бенковски и става нейн кръстоносец.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.