Водещи новини

За хоругвите, литията и …

Като част от честването на 140 години от Априлското въстание в Панагюрище на 1 май ще има

празнично шествие със знамената светини и хоругви с имената на загиналите панагюрци в Априлската епопея“. Това пише на сайта на Общината. Много интересно, защото тълкуванието на думата хоругва в Уикипедия, а и не само, е следното:
Хоругвите са църковни знамена. Представляват продълговато парче плат с изписана икона от двете страни и разрязан на три части долен край. Украсяват се с бродерии, ширити и ресни. Хоругвите се прикрепят на дълги дървени прътове, завършващи с кръст на края. Хоругвите напомнят на християните победата на Господа Иисуса Христа над ада, дявола и смъртта. ..“
На кого да вярваш? На Уикипедия и разни тълковни речници или на вещите лица в Общинска администрация – Панагюрище, които придават ново значение на думата „хоругви“.
Ако се обърнем към дедите си, те също са следвали хоругвите и са вярвали в това, на което те са синоним. Но това са може би много стари неща за вещите лица в Общинска администрация – Панагюрище.
Хубавото е, че на 1 март архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов обясни на местната власт какво означава думата „лития“. Иначе можеше да има и други интересни тълкования и шествието на 1 май да не е кръстено празнично.
Засега „ хоругви с имената на загиналите панагюрци в Априлската епопея“ стигат като новост.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.