Водещи новини

За комплексите и реката

Колко е прост животът, драги приятели! Някакъв си вестник си е турил като подзаглавка „Вестникът на панагюрци днес“.

 А друг, стогодишен вестник, си харесал да ползва, ама не преди 100 години, а сега, „Вестникът на Панагюрище“. Много хубаво!
В края на краищата нали целта на благородния човек е да учи другите, а тактичният човек дори леко замъглява случаите, в които поучава. И правилно. Когато искаш да кажеш нещо, с което смяташ, че си полезен на другите, не е необходимо да биеш барабан.
И още… Когато искаш да даваш, дай го от сърце и по-незабележимо. Самоизтъкването е един от железните симптоми за комплексарство.
Та да си дойдем на думата. В това, че някой плагитства, мъчи се да те копира и т.н., няма нищо лошо. То е израз само на едно – че копиращият не е могъл да измисли нещо по-интересно.
Когато чета нещо, включително и за забавление, винаги ми се иска да е нещо новичко, непознато, да бъде оригинално, та да провокира към размисъл, т.е. лично мнение на този, който го е написал. В някои случаи виждам, че то е повече или по-малко повторение на мои писания.
Но нима това е  лошо?! Та нали в младите си години, когато бях учител, бях щастлива и удовлетворена, когато децата, повече или по-малко, повтаряха това, на което ги уча.
Сега зрелият човек се дразни, като вижда, че в някое и друго писание намира неща, които са просто copy-paste на нечии мъдри излияния.
Ама какво лошо има в това? Ако някой е казал нещо хубаво и добро, а други го преписват на себе си, защо трябва да им се сърдим? Напротив!
Трябва да ги поздравим, че са разбрали хубавото /ако е такова/.
Е, някой бил забравил кой е източникът на казаното! Не това е най-важното. Хубаво е да се повтаря и разнася по света доброто и умното. А ако някой е сбъркал автора и го е преписал на себе си, това означава още по-висока оценка. Нали никой не иска за другите да се говори само хубаво, пък за него не дотам. Но стига толкова разсъждения.
Нека оставим реката от човешки слова да си тече и да се надяваме да е по-чиста. Ако може да идва от извора, би било много добре.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.