Водещи новини

Възкресение Христово /Йоан 20:1-18/

Едно от непоклатимите доказателства за Възкресението на Исус Христос е празният гроб.

За това е потресаващ фактът,че, когато Петър и Йоан пристигнаха на гроба, той не беше напълно празен.Тялото на Исус липсваше, но дрехите Му бяха в гробницата. Евангелският разказ свидетелства,че този факт беше толкова поразителен, че накара Йоан да повярва във Възкресението на Христос.
1.Утрото на Възкресение
Исус е разпнат, както църквата вярва в петък, и е погребан.Тялото му е в гроба до възкресението Му,което със сигурност се случва преди разсъмване в Неделя сутринта. В този момент жените отиват до гроба  от Ерусалим, носейки масла, за да помажат мъртвото тяло. Жените са били поне 4, но по-вероятно е да са били повече. Евангелист Матей казва,че групата е включвала Мария Магдалена и другата Мария,тоест Мария, майката на Яков. Марко добавя Саломия,  а Лука казва, че и Йоана е била в групата.Жените тръгнали още в тъмно и пристигнали на гроба на разсъмване, още докато трудно се различавали обектите. Когато пристигнали на гроба, жените били, шокирани,че гробният камък е преместен от входа. Ние можем да си представим как те стоят, страхувайки се да се приближат, и чудейки се какво се е случило.
Кой е преместил огромния камък? Ограбен ли е гробът? Откраднато ли е тялото на Исус? Дали Йосиф от Ариматея го е преместил на друго място? Какво трябваше да правят? Накрая решават, че учениците трябва да научат и Мария Магдалена е натоварена да ги уведоми. Но нито една от тях не си е представяла, че Исус е възкръснал! След малко започнало да става по-светло и жените да стават по-смели. Те решиха да погледнат в гроба и там видяха ангели.
Жените се уплашиха, но един от ангелите им каза: Мат.28:5-7 
Междувременно Мария Магдалена открива Петър и Йоан, вероятно в къщата на Йоан, където той е приел майката на Исус след разпятието,за да се грижи за нея. Двамата апостоли веднага се запътиха към гроба, тичайки и оставяйки Мария от Магдала след тях. Йоан беше по-младият и за това пристигна на гроба първи. Погледна през отвора и видя погребалните дрехи вътре. След това пристигна Петър задъхан и забързан. Както винаги избута Йоан от входа и влезе в гроба. Когато Йоан видя погребалните дрехи, това беше бегло и от входа на гробницата.За това на гръцки е употребена най-обикновената дума за виждане.
Но когато пристигна Петър, той провери внимателно погребалните дрехи. Писанието използва специална дума „теорео”за това, което апостолът направи. Пасажът ни казва, че „Петър пристигна и влезе в гроба,видя ленените плащаници лежащи там, както и кърпата, която беше на главата на Исус, свита отделно от плащаниците”: 6,7ст.  Тогава влезе Йоан, видя това, което видя Петър, и повярва, че Христос е възкръснал!
Това беше първият момент на вяра! В този момент, казва Д-р Бойс, можем да кажем, че Йоан стана първия християнин! След този момент Исус започна да се явява на учениците. И евангелието свидетелства, че възкръсналият Господ първо се яви на Мария Магдалена, която отново пристига на гроба, след като Петър и Йоан се върнаха в града. После се яви на жените, които се връщаха от гроба, след това на Петър, на двама ученика на пътя за Емаус и накрая на учениците, събрани в горницата. Всички ученици, които видяха възкръсналия Христос, повярваха, но Йоан повярва първи и то преди да Го види! Каква беше причината за вярата на Йоан? Кое убеди апостола във Възкресението на Господа?

2. Юдейско погребение

Полезно е тук да знаем как юдеите са извършвали погребенията. Всяко общество има своя различен начин на погребение. Това било вярно за древните култури. Вярно е и днес. Египтяните балсамирали телата при погребението, а гърците и римляните обикновено ги кремирали. Но в Палестина покойниците били повити в ленени плащаници, в които поставяли изсушени билки.Телата се поставяли легнали на гръб, без ковчег, в гробове, изсечени в скалите на Юдейските и Галилейски хълмове. Много от тези гробове съществуват и днес и могат да се видят от туристите в святата земя.
Има и друг важен аспект от юдейското погребение, който ще ни помогне за правилното разбиране на пасажа от евангелието според Йоан. През 1901 г. Хенри Летам написал книга, озаглавена „Възкръсналият Господ”. В нея авторът обръща внимание на отличителната черта на еврейските погребения, които е наблюдавал в Константинопол през 19 век.Той казва, че те се различавали в много отношения, например в зависимост дали покойникът бил богат или беден. Но в едно отношение те всички си приличали: всичките тела били обвити в ленен плат като в пашкул, като оставяли само най-горната част на рамената, врата и главата голи. Горната част на главата покривали с кърпа, омотана като чалма. Това наблюдение на Хенри Летан е в унисон с разказа на евангелието според Йоан.
Друго Библейско доказателство за начина на погребение  в първи век откриваме в евангелието от Лука 7:11-15.Исус влиза в град Наин и среща погребална процесия, която е на път към гробищата извън града. Единственият син на вдовица е умрял. Лука е записал, че, когато Христос възкресява мъртвия син, две неща се случват:
1) Момчето се повдига и остава седнало на носилката.Тук няма никакъв ковчег!
2) Момчето веднага започна да говори. Следователно устата му не е била завързана с кърпата, обвиваща главата.
За различните обвивки на тялото и главата свидетелства още и погребението на Лазар /Йоан 11:44/
Ние имаме основателна причина да вярваме, че Йосиф от Ариматея и Никодим погребаха Исус Христос по подобен начин. Тялото на Господа беше снето от кръста преди началото на Юдейската събота, измито и обвито в ленени плащаници заедно със 100 литра смес от смирна (ароматна смола) и алое (ароматна дървесина на прах).Тялото на Исус беше обвито в плащаници, а главата с кърпа като чалма.Така приготвеното тяло беше положено в гробницата до Неделя рано сутринта.

3.Възкресението
Какво бихме видели, ако бяхме там в момента на Възкресението на Божия Син? Бихме ли видели Исус да се размърда, да отвори очите си, да седне и да започне да се развързва от превръзките? В никакъв случай! Това би било реанимация,а не Възкресение. Това би било съживяване във физическото Му тяло. Но Христос възкръсна в нетленно тяло. Джон Стот казва, че „ние бихме видели тялото да се „изпарява” и превръща в нещо ново, различно, чудесно.”
Какво би станало след това? Ленените погребални завивки биха се слегнали, поради теглото на ароматите и липсата на тялото. Кърпата, обвита около главата като чалма, би паднала наблизо, отделно от плащаниците, защото тя не е била свързана с тях, и също би се слегнала.Точно това видяха Петър и Йоан, когато влязоха в гроба.
Представете си как Йоан обяснява на Петър: „Не виждаш ли, че никой не е поместил тялото, нито е пипал погребалните дрехи? Те лежат точно, където Никодим и Йосиф от Ариматея ги оставиха при погребението. Но Христовото тяло го няма: не е откраднато, не е преместено, единственото обяснение е, че тялото е преминало през погребалните дрехи. Исус е Възкръснал! Джон Стот казва: „Бегъл поглед на тези погребални дрехи доказа реалността и естеството на Възкресението!”

4. Вярата на Йоан
Бог е дал съвършено адекватни доказателства за Възкресението на Исус Христос от мъртвите: Свидетелствата на тези, които видяха Исус след Възкресението му до Неговото Възнесение, празният гроб, коренната промяна на учениците Му, достоверността на евангелските разкази и доказателството на подредените погребални дрехи. Доказателствата са налице и ние виждаме, че само едно от тях – присъствието на погребалните дрехи в гроба в пълен порядък, беше достатъчно, за да събуди вяра в Йоан. Хората и днес не вярват, че Исус е възкръснал не защото няма достатъчно доказателства, а защото не искат да повярват в очевидното.
Бог не очаква хората да вярват без доказателства,за това е дал достатъчно доказателства за Възкресението на Неговия Син!
Но хората не вярват в славното Възкресение на Христос, защото не искат да предадат живота си на Него, като Го признаят за Господ!
В същото време има и хора, които вярват в Исус.Те виждат доказателствата и чрез действието на Божия Дух ги приемат. Насърчени са, като знаят, че тяхната вяра не почива на хитро измислени басни или на„позитивното мислене”, а на силата на Бога и Неговите действия в историята. Опитността на Петър и Йоан на гроба доказва, че тялото на Господа е прославено. Посято беше естествено, физическо тяло, а Възкръсна духовно тяло. В това тяло Исус седи сега отдясно на Божията слава, ходатайства за нас и очаква да се върне с власт да съди всички хора.
Слава на Бога! Ние не трябва да мислим за Христоскато за уязвим Божий Слуга на земята. ДА, Христос умря, но умря веднъж и завинаги. Понесе плесници, бичове и стана проклет, но това никога повече няма да се повтори! Има хора, които мислят за Исус като личност, която виси на кръста. Други си Го представят молещ се в градината или обикалящ да върши добро. Нито една от тези представи не е вярна.Савел видя Възкръсналия Господ на пътя за Дамаск, но Той беше прославен, обиколен с толкова силна светлина, че Павел ослепя.
Йоан видя живия Господ триумфиращ между светилниците, които символизират църквите. Ние се молим днес на всемогъщ Господ, на прославен и превъзвишен Господар.Този Спасител ще се върне, за да вземе Своите си в слава на Небето. И накрая – преобразяването на тялото на Исус сочи към новия начин на живот на всички вярващи в Него.Той е първият плод, а ние сме жетвата и ще бъдем в тела като Неговото и носещи качествата на характера Му. Нашите възкресенски тела ще бъдат по-добри от нашите физически тела. Телата ни сега ни ограничават, обвързват ни със земята, с навиците, с качествата, наследени от родителите ни.Телата ограничават мисловния ни процес и, когато се уморим, ни водят в сън.Телата ни сега се уморяват, боледуват, остаряват и умират. Но възкресенските ни тела няма да ни пречат. Исус възкръсна в ново тяло, което беше подчинено на Неговите желания. Новото Му тяло не Го ограничаваше, а Го освобождаваше. В него Христос не изпитваше повече болка,страдание и нужди. Ние също ще бъдем освободени от нужди, проблеми и страдания.Ще имаме неограничено време и възможности за служение.
Прочетох историята на момиче на 15г., което било поразено от болест. Внезапно парализа покосила едната й страна и засегнала сериозно зрението Момичето почти не виждало, но можело да чува. Докато лежало на леглото си, то чуло лекарят да казва на родителите й: „Бедното момиче, то е преживяло най-добри си дни!” Момичето, което вярвало истински в Христос, отговорило веднага: „Грешите, докторе, моите най-добри дни предстоят, защото аз ще видя Спасителя си и ще живея завинаги с Него!”           Надеждата на младото момиче била във Възкръсналия Господ! Това е и нашата непоклатима надежда и ние очакваме нашето окончателно Изкупление на тяло и душа, когато нашият Господ дойде отново за нас!
Пастир Емануил ТИНЕВ

Ред.бел.: Публикуваме тази проповед днес, понеже в част от християнския свят е ВЕЛИКДЕН!

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.