Водещи новини

„Нощта на седемте антени“ е българският претендент за европейската младежка награда „Карл Велики“

Национално жури избра проекта „Нощта на седемте антени“ (Night of the Seven Antennae) , който обединява седем събития,

проведени едновременно на седем различни места в Европейския съюз и съседните му държави, да представя България на общоевропейския конкурс за младежката награда „Карл Велики“ за 2016 г. Проектът е осъществен от екипа на AEGEE Sofia.
Журито е било съставено от членовете на ЕП Ева Паунова (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и Александър Иванов от Националния младежки форум  и е избрало „Нощта на седемте антени“ между 8 подадени проекта, тъй като насърчава разбирателството между народите и улеснява обмена на идеи между младежи от различни държави по света. Проектът показва, че „не съществуват граници за мотивирани хора с интересна идея“.
През 2014 г. национален победител за България беше проектът „Единство в различията 2013“ (Meeting Diversity 2013) на AIESEC България.
Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.
 Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще изберат до 7 април 2016 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта.
Наградата за най-добър проект е 5 000 евро, втората награда е 3 000 евро и третата награда е 2 000 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите в гр. Аахен, Германия на 3 май 2016 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата http://www.charlemagneyouthprize.eu.
 През 2015 г. люксембургският проект в Twitter – @RealTimeWW1 получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики“. Втората награда бе за проекта Fronterras – European (border) line (Франция), а трета си поделиха Social Soccer Cup (Австрия), Entrepreneurship, the Solution against Unemployment (Кипър) и Infoactualidad (Испания).

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.