четвъртък , 28 март 2024

Евродепутатите искат да се ограничи употребата на антибиотици в селското стопанство

„Световната здравна организация предупреждава, че светът е изправен пред опасността да се потопи в постантибиотична ера,

в която устойчивостта срещу антибиотиците ще доведе до все повече и повече жертви на рака. Затова беше време да предприемем енергични мерки и да се захванем с проблема от корена“, каза евродепутатът Франсоаз Гростет (ЕНП, Франция) в Европарламента този четвъртък.
Тя добави, че „борбата с устойчивостта срещу антибиотиците трябва да започне от фермите“ и настоя да се забрани  чисто превантивната употреба на антибиотици, да се ограничи масовото пръскане до някои специфични случаи, да се забрани ветеринарната употреба на антибиотици от критично значение за човешката медицина и да се сложи край на продажбата на антибиотици, ваксини и психотропни продукти по интернет. „Благодарение на тези мерки ние се надяваме да намалим количествата антибиотици, които попадат в чиниите на потребителите“, заключи докладчикът.
Евродепутатите смятат, че за справянето с нарастващата устойчивост на бактериите към съвременните антибиотици, използването на съществуващите антимикробни лекарства трябва да бъде ограничено. Те настояват за забрана на колективното и превантивно лечение на животни  с антибиотици и подкрепят мерки за стимулиране на научните изследвания за откриване на нови лекарства.
Ветеринарните лекарства не трябва в никакъв случай да служат за подобряване на производителността или за да компенсират за лошо стопанисване на животните. Евродепутатите също така настояват за ограничаване на профилактичната употреба на антимикробни лекарства (като превантивна мярка при липса на клинични симптоми на зараза) до отделни животни и само в случай на одобрение от ветеринар.
За да се противостои на антимикробната устойчивост, законодателството би дало на Европейската комисия правото да посочва антимикробни лекарства, които да са само за човешка употреба.
За да се окуражи научноизследователският напредък в новите антимикробни лекарства, евродепутатите искат въвеждането на стимули, включително по-дълги периоди на защита за техническата документация на новите лекарства, търговска защита на иновативните активни съставки и защита за значителните инвестиции в данни, генерирани за подобряване на съществуващ антимикробен продукт или за оставането му на пазара.

 

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.