понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Утре е Голяма Задушница, а в неделя Месни заговезни

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) е първата от трите големи задушници през годината – Задушница преди Великия пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата.
Житото е символ на Възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.
Задушниците  винаги са в събота – преди Месни заговезни, след Спасовден и Архангелова задушница
Тази неделя – 6 март, са Месни заговезни (Сиропустната неделя), когато започва започва големият Великденски пост.
Месни Заговезни е православен църковен празник, който се чества винаги в неделя 8 седмици преди Великден. Името на празника произлиза от това, че се заговява с месни ястия. Празничната трапеза на този ден включва основно месни ястия. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност. Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.В седмицата след това се яде  сирене, масло и яйца. След този празник до Великден следват хранителни и духовни пости.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.