Водещи новини

Лайънс клуб – Панагюрище осигурява безплатни прегледи на ученици за гръбначни изкривявания

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от 3-ти и 4-ти клас започват във всички

училища на територията на Община Панагюрище и Община Стрелча от 1 март 2016 година. Инициативата се организира за първи път от „Лайънс клуб“ Панагюрище и ще обхване около 500 деца. Прегледите ще бъдат извършени  от  ортопеда д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на Лайънс клуб.
Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб. Децата ще бъдат изследвани индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им. Метода за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата. Проведени са разговори с директорите на училищата и са изготвени графици за прегледите. След прегледа всяко дете ще получи медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.
Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.
След приключването на скрининговите прегледи, резултатите ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Това ще помогне на членовете на „Лайънс клуб“ да разработят дългосрочна скринингова програма за профиклактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в Общините Панагюрище и Стрелча.

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.