вторник , 23 април 2024
Водещи новини

Как ще става „утвърждаването на православния дух“ в Панагюрска община?

„Активен диалог с българската православна църква и реализиране на съвместна дейност, с цел утвърждаване на православния дух и християнските ценности сред общността.
Срок: 2015 – 2019 година“

Цитатът е от управленската програма на кмета на община Панагюрище Никола Белишки и неговите заместници за мандат 2015-2019 г. в ПРИОРИТЕТА „Панагюрище – водещ туристически, културен и спортен център“.  Като думи на хартия, добре. Cope-paste оттук, cope-paste оттам…
Слова, слова, слова. А делата?
В конкретния случай с комуникацията между градоначалника Никола Белишки и Българската православна църква в лицето на Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай, като че ли активният диалог не е чак толкова ефективен, а добавената стойност…?!
Като любознателен човек, създание Божие, ще бъда щастлива да науча от Никола Белишки и неговата заместничка по хуманитарните въпроси Галина Матанова кои са „християнските ценности сред общността“. Предполагам, че и други миряни ще проявят интерес. Може би двамата са измислили и се опитват да налагат някакви иновативни ценности в християнството, за които не им е останало време да ни споделят, за да затвърдят в нас православния дух?
Иначе относно „активния диалог“ между двете институции има и факти. Водили са се разговори първо тук, в Панагюрище, имало е писмо от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов до кмета по повод програмата за тържествата на 1 и 2 май, после кметът е потърсил Владиката и се е срещал с него в Пловдив на 17 и 18 февруари, като на едната среща е била и г-жа Матанова…
Разговаряли са възстановката на 1 май  да не е в 11.00 часа, каквото първоначално е било предложението на Белишки. Той е приел часът да бъде сменен за около 14, но на духовните лица й той им се е сторил прекалено ранен, понеже през целия ден на ВЕЛИКДЕН християните ходят на църква. Накрая Белишки помолил Митрополит Николай да напише писмо до община Панагюрище. И Владиката го написал. Това разказа протойерей Атаанас Манолов пред медии на 24 февруари късно след обяд.
Защо тогава писмото вся такъв смут в нечии души…? Нали в него става дума за православния дух и „християнските ценности“?

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.