Водещи новини

Днес е празник на пчеларите

Православната църква почита днес Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.
Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.
Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Преди палачът да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Годината е 198.
Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Затова на този ден се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее, му дават от него, та по-бързо да се възстанови. Наред с меда се пече и питка, която също се носи в църква за освещаване. След това осветената питка се раздава за здраве и благополучие.
Имен ден днес празнуват Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Хараламби.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.