Водещи новини

Глоби за 30 800 лв. за нарушения на забраната за тютюнопушене наложи РЗИ през 2015

През миналата година са извършени 5457 проверки по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места 

(Закон за здравето, чл. 56 и 56а) на територията на Пазарджишка област, в т.ч. вечерни и нощни, съобщиха от пресцентъра на Районната здравна инспекция. За констатирани нарушения са съставени 26 наказателни постановления, от които  16 на физически лица, 3 на  еднолични търговци и 7 на юридически лица.
Проверени са 820 обекта за хранене и развлечение, 995 детски и учебни заведения, 714 лечебни и здравни заведения, 2887 други закрити обекти с обществено предназначение, в т.ч. бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели СПА центрове, площадки за игра, плувни басейни, транспортни средства и др., 41 открити обществени места /площадки за игра, спортни обекти и др.
Констатациите на здравните инспектори са, че най-често нарушения на законовите изисквания допускат заведенията за обществено хранене и развлечения – кафе-аперитиви, барове и ресторанти.Друга част от нарушенията са извършени в помещения с обособени работни места, където се полага труд /чл. 56 (2) от ЗЗ/.
С проверки на място е реагирано на всички постъпили в РЗИ общо 25 сигнала, вкл. 1 анонимен, за нерегламентирано тютюнопушене през 2015 г. От тях 20 за обекти за хранене и развлечение и 5 за други обществени места.  От тях само 4 са се оказали основателни, нарушителите са актувани.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.