вторник , 28 май 2024

Размишльотини на тра-ла-лежа за важните и дребните неща

 „Радвайте се на малките неща в живота, защото един ден ще погледнете назад и ще осъзнаете, че тези малки неща са всъщност големите неща!”
                                                                                Кърт Вонегът

 «Един професор по философия донесъл на лекцията си празен стъклен буркан, няколко по-големи камъка, малки камъчета и кутия с пясък. Без да каже и дума, той напълнил буркана с големите камъни и попитал студентите дали бурканът е пълен. Те отговорили, че бурканът е пълен.
Тогава порфесорът прибавил към буркана, където вече имало няколко големи камъка, няколко малки камъчета. Както се очаквало, малките камъчета се наместили между големите камъни. Накрая професорът сипал и пясъка от кутията и той веднага покрил всичко останало.
Професорът се обърнал към студентите и казал: 
– Сега си представете, че този буркан е вашият живот. Големите камъни са важните неща – вашето семейство, вашият партньор, вашето здраве, вашите деца. Всичко това, което е толкова важно, че, ако го изгубите, и вашият живот ще изгуби смисъл и ще рухнете.
Малките камъчета са другите неща, които имат значение – работата, къщата или колата. Пясъкът е всичко останало – дребните неща, малките неща. Ако първо изсипете пясъка в буркана, няма да можете да вместите вътре нито малките, нито големите камъни. Както се случва и в живота. Ако изразходвате цялата си енергия, време и желание за малките неща, няма да остане място и време за важните неща.
Обърнете внимание на това, което е от изключителна важност за вашето щастие – намерете време за децата си, обадете се на приятел или споделете мига с любимия ви човек. Винаги ще намерите време да изчистите къщата, да изхвърлите боклука и да платите сметките.
Първо се погрижете за големите камъни – нещата, които наистина имат значение. Всичко останало е просто пясък.»
Не е необходимо постоянно да се стремим към велики постижения. Всъщност, велики са дори малките неща, които правим успешно и с любов в живота си. Добре свършените малки неща ни водят към големите. Те са първите стъпки, без които не можем да направим голямата крачка след това.
Не е задължително условие, но всъщност малките неща могат и да водят към нещо голямо. Достатъчно е да се чувстваме добре, докато ги вършим. Това, само по себе си, е голямо постижение. Обикновено, когато свършим нещо дребно с желание, то ни се „отблагодарява“, водейки ни към нещо по-голямо и значимо за нас.
Много често така силно се фиксираме върху мечтаните от нас големи и важни неща, че занемаряваме или съвсем преставаме да обръщаме внимание на дребните неща в живота ни. Така силно желаем да изградим блестяща кариера, че сме способни да нарушим морални правила в живота си, които преди това са били ценни за нас, но вече ни се струват незначителни на фона на останалото. Можем да забравим, че трябва да се грижим за себе си дори. Това е нещо „дребно“, което трябва да правим в ежедневието си, а не винаги остава време за това, нали? Вторачили сме се в мечтата за „идеална“ връзка, а всъщност дори не намираме достатъчно време, за да обръщаме внимание на партньора до нас. Искаме денят ни да бъде страхотен, а дори не отвръщаме на усмивката от непознатата жена на улицата, която ни поздрави сутринта.
Искаме, искаме, искаме… а всъщност какво друго правим, освен че искаме?
А ако вместо да искаме непрестанно, просто… спрем и се огледаме?
Вероятността да забележимистински важните неща в живота ни е много по-голяма тогава. Да ги помилваме, да се погрижим за тях и да ги обичаме. Заниманието с дребните, но важни неща не е губене на време, то е връзката с ключове, които служат за отваряне на много врати.
Ако вече сте се запитали кои са малките и големите неща в живота ви, то вие значи сте на път да се усъвършенствате във вършенето на малките неща добре. А това е още едно условие в живота ви, което ще го направи по-хубав!
Ще направи животът ви едно истински г о л я м о нещо!

И тъй… нататък?

АВТОР
Дарина ДЕЧЕВА, психолог

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.