Свободните хора винаги печелят войните

Това пише в романа си „Луната залезе“ /1942/ Джон Стайнбек -американски писател, драматург и есеист, починал на 20 декември 1968 год. в Ню Йорк.

Тема на книгата е съпротивата в малък град, окупиран от нацистите. „Свободните хора не започват война, но веднъж озовали се във война, те се борят, за да се защитят… Свободните хора винаги печелят войните“, пише Стайнбек. Приема се, че неназованата в романа държава е Норвегия, а окупаторите са нацистите.
Джон Стайнбек е роден в Салинас, Калифорния, на 27 февруари 1902 г. Баща му е от немски, а майка му от ирландски произход. Първият  роман на Стайнбек е „Златната чаша“ (1929) и е фокусиран основно върху убийството на Морган и плячкосването на Панама. С тази книга авторът не успява да изкара дори 250 долара — сумата, която получил в аванс от издателя.
Сред най-известните творби на Джон Стайнбек са повестта
„За мишките и хората“ (1937), разказваща за двама души, които пътуват от ферма на ферма в търсене на временна работа и мечтаят един ден да си имат собствена ферма);
„Гроздовете на гнева“ /1939/ – роман, разкриващ епическата картина на трагедията, сполетяла хиляди дребни фермерски семейства през Голямата депресия в Америка (30-те години на 20-ти век). За него Стайнбек получава наградата Пулицър;  
„На изток от рая“ (1952) е обемиста семейна сага, в основата на която е библейският разказ за Каин и Авел. Съдбите на две семейства заселници — Траск и Хамилтън, са огледален образ на съдбата на Съединени щати, когато „на Дивия запад едновременно пристигнаха църквата и публичният дом“. Втората част е посветенана конфликта между близнаците Арон и Кейлъб;
Зимата на нашето недоволство“ (1961) е последният голям роман на Стайнбек. В него той продължава да изследва моралните дилеми на човешкото съществуване.
 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.