Водещи новини

Папа Франциск даде началото на извънредна Свещена година

По време на великопостно богослужение на 13 март т.г. в Базиликата „Св. Петър“ папа Франциск обяви честването на извънредна Свещена година, посветена на Милосърдието.

Годината на Милосърдието започна, вчера, 8 декември – на Празника на непорочното зачатие, и ще завърши на 20 ноември 2016 година, Празника на Исус Христос – Цар на Всемира.
„Убеден съм, че тази юбилейна година ще даде възможност на цялата Църква да преоткрие и да направи плодотворно Божието милосърдие, чрез което сме призвани да дадем утеха на всеки човек от нашата епоха. Поверяваме го и на Майката на Милосърдието, за да може тя да обърне към нас своя взор и да бди над нашия път“.
Според прес-службата на Светия престол, юбилейната Година на милосърдието ще отбележи 50-та годишнина от закриването на Втория Ватикански събор през 1965 г. „Това е от голямо значение, тъй като така Църквата ще бъде насърчена да продължи делото, започнато на Втория Ватикански събор“, се казва в съобщението на Светия престол.
Обичайната юбилейна година се чества на всеки 25 години, а извънредната юбилейна година се обявява при събитие от голямо значение. Последната обичайна юбилейна година се проведе през 2000 г., а последната извънредна беше обявена през 1983 г. от папа Йоан Павел ІІ.
Вчера церемонията във Ватикана протече при безпрецедентни мерки за сигурност след атентатите в Париж, съобщиха от bTV. Началото на католическата свещена година е било отбелязано и със зрелищно светлинно шоу върху фасадата на катедралата „Свети Петър”.
Използвани източници: catholic-bg.org, http://btvnovinite.bg

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.