неделя , 28 април 2024

ГЕРБ председателстват 5 комисии в ОбС, от БСП ги обвиниха в погазване равнопоставеността между съветниците

По всички спорни въпроси около ръководните функции в постоянните комисии на Общинския съвет на вчерашното му заседание бяха приети само предложенията на групата на ГЕРБ.

Единствено съставът и председателят на комисията по бюджет и икономика бяха приети с 21 гласа „за” – председател стана Христо Шиндаров, а членове Николета Тодорова и Радка Кроснарова – представители на ГЕРБ, Филип Калбуров и Станимир Велчев – представители на БСП, Пламен Търкаланов от Реформаторския блок и Стоян Петришки от Евророма.
Председателското място на комисията по териториално и селищно устройство сложи началото на противоречията. От ГЕРБ предложиха Радка Кроснарова за шеф на комисията, а от БСП Пенка Пиперкова с аргумента, че е била председател на две комисии в предишния състав на ситипарламента и има достатъчно опит. Кроснарова бе избрана с 11 гласа „за” от редиците на ГЕРБ и Евророма. Станимир Велчев от БСП обяви, че след това гласуване от столетницата няма да излъчват номинации за останалите четири комисии, уточнявайки, че на предварителните консултации кметът на общината Никола Белишки е заявил, че партията му ще вземе бюджетната, просветната и комисията по териториално устройство. БСП е втора политическа сила в Общинския съвет и най-малко достойнството не ни позволява някой нещо да ни дава, заяви Велчев и допълни, че заявката от деня на клетвата, че изборите са свършили и призива „да работим заедно за Панагюрище” са само параван, зад който се крие действителността.
За председател на комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт с 15 гласа „за” и 6 „против” бе избран Георги Георгиев. Гласуването при избора на следващия председател на комисия – по здравеопазване, социална и етническа политика бе 11 „за” и 10 „против”. Шеф на здравната комисия стана Мария Калпакова. Не бе прието предложението на реформаторите тя да бъде оглавена от Пламен Търкаланов, въпреки изтъкнатия му опит и опасението на Веселина Зумпалова-Ралчева от РБ, че има опасност от преяждане с власт от партията с мнозинство в градското народно събрание.
Дебати имаше и около комисията по екология, туризъм, селско и горско стопанство. Отхвърлено бе предложението на мястото на Мария Калпакова – единственият съветник предложен за участие в три комисии, а не две (каквато е практиката от 2007 година), да бъде включен Веселин Дундаров, който остана член само на здравната комисия. Станимир Велчев от БСП риторично попита кой оспорва равнопоставеността на общинските съветници. Пенка Пиперкова от същата група заяви, че никой не е обосновал предложението Мария Калпакова да е член на три комисии. По време на изказванията стана ясно, че не е спазено изискването в Правилника на местния законодателен орган участието на Веселин Дундаров в комисия да бъде съобразено с професионалните му качества и лично желание. Гласувано бе разместване в представителите на ГЕРБ в екокомисията, което направи възможно избирането на Цветанка Богоева за неин председател.
С 20 гласа „за” и 1 „въздържал се” за председател на комисията по местно самоуправление и законност бе избран Стоян Христов от Реформаторския блок, а на мястото на Цветанка Богоева, за неин член бе избрана Галина Богоева.
Съставът на всички комисии бе приет с 13 гласа „за”, 2 „против” и 6 „въздържал се”.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Един коментар

  1. Моля уточнете къде точно е разписано „изискването в Правилника на местния законодателен орган участието на Веселин Дундаров в комисия да бъде съобразено с професионалните му качества и лично желание“.
    И кой направи изказването, че не е спазено изискването на правилника?
    Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.