Водещи новини

С кампания от МОН представят новите държавни образователни стандарти

Поредната работна среща от информационно-разяснителната кампания на Министерството на образованието и науката се е състояла в Пловдив в края на миналата седмица, съобщиха от просветното ведомство.

В нея участвали и директори на дирекции в МОН, началниците и експерти от РИО – Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, директори на училища и детски градини от петте области.
В хода на кампания за изготвянето на подзаконовата нормативна база (проекти за наредби, с които се определят държавните образователни стандарти (ДОС) – за учебния план, за общообразователната подготовка и за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала), произтичаща от приетия Закон за предучилищното и училищното образование, екип на МОН провежда поредица от срещи в областни центрове. Екипът на МОН се ръководи от заместник-министър Ваня Кастрева и включва директорите на дирекциите в МОН, имащи отношение към изработването на документите.
В Пловдив г-жа Ваня Кастрева представила първите три държавни образователни стандарта. Тя изтъкнала и новата роля на учителя. „Защото носителят на качеството са не само подзаконовите нормативни актове. Носителите  на качеството са учителите“.  Г-жа Кастрева коментирала значението на местната власт за задържането на децата в училище и в детските градини  и се спря и на ролята на обществените съвети: „Те вече имат своето място в училище. Надявам се, че те ще бъдат равнопоставени партньори. Именно общественият съвет трябва да помогне на директора на училището при взимането на важни стратегически решения“.
Съгласно новия закон образованието е ориентирано преди всичко към интереса и мотивацията на ученика и повишаване на автономията на училищата. От просветния екип акцентират и върху новите моменти в образователните стандарти, с които се цели оптимизиране на формите на обучение с цел повече възможности за достъп и превенция на отпадането на учениците от образователната система, необходимостта от неограничен брой учебници.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.