Водещи новини

От панагюрския Исторически музей се присъединяват към протеста на служителите в културни институции

Служителите на музеи, галерии и библиотеки ще протестират заради ниските заплати.

Според синдикатите голяма част от служителите в културните институции работят на минимални заплати.
Директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов заяви, че с колегите му се присъединяват към протеста и днес музейният комплекс ще е с безплатен вход.
Висококвалифицирани специалисти получават между 400 и 500 лева. Исканията са да бъде увеличен бюджетът за културното наследство, за да може възнагражденията да нарастват поне с 50%, а стартовата заплата на младите специалисти да стане 600 лева.
В 12.00 часа уредници, реставратори, библиотекари, хора на науката и изкуството ще изкажат недоволството си пред сградата на Парламента, съобщи bTV.
Пред Дарик председателят на Национална федерация „Култура” при синдиката КТ „Подкрепа” Кирил Бинев е заявил, че голяма част от служителите в културните институции работят срещу минимални възнаграждения. „Има хора, които работят на 400 лева или на минимална заплата от 380 лева. Дори в Националния исторически музей има между 40 и 50 човека, които са на минимална заплата, която ще бъде увеличена на 420 лева, когато минималното трудово възнаграждение стане толкова. Имам предвид хора, които са уредници, реставратори и консерватори, тоест това не е помощен персонал и чистачки.”

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.