Водещи новини

Словенски екипаж спечели 11-ото рали „Средна гора”

Рок Турк и Мартина Лазар от Словения спечелиха 11-ото издание на рали „Средна гора”.

В неделя, 15 ноември, двамата бяха наградени заедно с вторите в класирането и едновременно с това шампиони в родния рали шампионат Георги Василев и Стефан Добрев. Трети се наредиха Марко Стойчев и Йордан Батаклиев.
Във финалния кръг от европейския трофей на световната федерация, а и като цяло в състезанието, всичко беше ясно още в края на съботния ден. Турк с Пежо 208 VTi имаше огромното предимство във времето от 1:03 минути пред Георги Василев (Дианел, Мицубиши Лансър Ево 9), с което словенецът си гарантира третото място в шампионата на ФИА и стана първият международен победител в Панагюрище.
Средна гора е третото от ралитата, освен България и Сливен, които имат коефициент по-висок от 1 и сумираните в края на надпреварата точки се умножават по 1.6.
Вчера час и половина след тържественото закриване на „Средна гора”, финалното състезание от националното първенство по рали получи ново класиране, когато спортните комисари на състезанието декласираха едновременно и четирите участващи екипажи от програмата на Хюндай Рейсинг Трофи, съобщиха от специализирания сайт bgnrc.info. При „първото четене“ на крайните резултати те са на местата от седмо до десето.
Така финалният кръг от програмата Хюндай Рейсинг Трофи завърши с безпрецедентно масово изключване на участници, каквото българския автомобилен спорт не е виждал в цялата своя досегашна история. Решението на шефовете на рали Средна гора зачерта позициите на Васил Жеков/Добромира Илиева (7-и в общото подреждане, първи след карето на i20 Купе R1), Христо Геров/Марин Костадинов (8-и и 2-и), Григор Григоров/Янаки Янакиев (9-и и 3-и) и най-младият участник – Симеон Симеонов/Добрин Борисов (10-и и 4-и).
Причината за изгонването на участниците в програмата е протест от екипажа на БАМС Владимир Сиврийски/Румен Манолов, който на основание на нарушаване на правилата, в 17.30 ч. подава своята жалба до дирекцията на състезанието, депозирайки и сумата от 250 лв.
Като основание се посочва, че нито един от четирите автомобила не се е намирал в зоната на закрития парк на ралито, както изискват регулациите, а при подобно нарушение същите регулации са безапелационни – допусналите нарушението екипажи се декласират от състезанието.
През годината на два пъти по същия категоричен и безапелационен начин спортните комисари изпълниха задълженията си в планинския шампионат. За факта, че дирекцията на рали „Средна гора” е била абсолютно наясно, че протестът на Сиврийски/Манолов е необоримо точен, може да се съди и по това, че той е решен светкавично в полза на протестиращите.
Наблюденията на сайта с новините в българския автомобилен спорт сочат, че обичайната практика при разглеждането на протести от състезателите е те да бъдат обсъждани от спортните комисари между час и половина и два, като дори често решенията се прехвърлят за изпълнение от централата на спортната власт.
В случая с  Хюндай Рейсинг Трофи всичко е точно обратното и напълно повтаря процедурата по наказанието с дисквалификацията на Любен Каменов след финала на планинско Раховец-Лясковец, припомнят от bgnrc.info.

Вижте още

Девойките на ВК „Пан Волей“ затвърдиха второто си място в групата

Днес  девойките на Волейболен клуб „Пан волей“ победиха като домакини с 3:0 отбора на Свиленград. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.