петък , 19 април 2024

Епидемиологичната обстановка се следи ежедневно

Не се наблюдава завишаване на случаите на остри респираторни заболявания към момента и епидемиологичната обстановка засега остава спокойна,

информира д-р Магдалена Станева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Пазарджик.
За октомври са регистрирани общо 159 заболели от дихателни инфекции, 56 от тях с пневмонии. За сравнение през същия период на миналата година случаите на ОРЗ са 217, от които 76 са развили пневмония. От началото на ноември са регистрирани 35 заболели с катари и 7 пневмонии.
В момента циркулират респираторни вируси с грипоподобна симптоматика. Епидемиолозите на РЗИ препоръчват в сезона на динамично разпространение на вирусите да се избягват контакти с болни хора, да се спазва добра лична хигиена и да се приемат повече витамини. При първите симптоми да не се прибягва до самолечение вкъщи, а да се потърси лекарска помощ. Противогрипната ваксина е специфичното профилактично средство срещу грип. В имунизационния кабинет на РЗИ вече са направени 81 имунизации с „Инфлувак”.
Промяната на епидемиологичната обстановка всекидневно стои на вниманието на епидемиолозите в РЗИ-Пазарджик. Данните от нея се отчитат на 7 дни, като бюлетинът на заболеваемостта ще бъде публикуван в сайта на РЗИ в първия ден от всяка нова седмица.
Източник: videlinabg.com

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.