„Частица от теб може да бъде за някого целия свят!“ – мото на кампанията за донорството и трансплантациите

Днес в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина” ще бъде отбелязан европейският ден на донорството и трансплантациите.

Кампанията ще протече под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!“, като по този начин се отдава почит към паметта на донорите и се изразява благодарност към техните близки.
В последните няколко дни в страната ни бяха извършени няколко трансплантации, които неизменно се превръщат в новина, защото броят им се отчита като недостатъчен. Една от операциите бе във Военномедицинска академия – на черен дроб, а трансплантационният екип бе воден от проф. д-р Никола Владов, д-р Ивелин Такоров, д-р Иван Василевски.
Припомняме, че проф. Никола Владов бе началник на хирургичното отделение в панагюрската болница от 1998 година до 2000 година. През 2012 година е отличен от Ротари Панагюрище с приз за прослава на Панагюрище и България за приноса му в световната медицина и избирането му за член на Френската академия по хирургия.
По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към 6 октомври т.г. 2 771 души приживе са изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани, клетки. Статистиката показва, че най-много са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек – 940 души, за черен дроб чакат – 44 души, за сърце – 25, за бял дроб – 16, за панкреас – 8 и 1 за тънко черво.
До 6 октомври 2015 година извършените органни трансплантации в лечебни заведения в страната ни са 53.
Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган. Има данни, че извършваните в страната ни трансплантации за година са сравними с тези в рамките на няколко дни в някои европейски държави.
Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.
Един от основните проблеми е липсата на доверие от пациентите в здравната система, страхът от злоупотреби и измами. Именно това поражда и огромният брой откази на близки на починали да се съгласят органите на роднините им да се използват в помощ на тежко болни пациенти.
Повече за смисъла и хуманността на съгласието да станеш донор може да прочетете тук – bgdonor.com.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.