Водещи новини

Днес светът отбелязва световният ден за превенция на природните и стихийни бедствия, за които сме все по-неподготвени

На 8 октомври се отбелязва световният ден за превенция на природните и стихийни бедствия.

С всяка изминала година обаче, човечеството все по-малко успява да предотврати наводненията, снежните бури, циклоните, земетресенията и щетите от тях. Само преди дни във Франция бяха отчетени валежи от броени часове, които по количество са равни на 10% от годишната норма. Имаше и загинали. И това в държава, която има повече ресурси от страна като България, например. Това не бива да е оправдание за родните институции, но всички ние, живеещите на Земята сме обречени да търпим определени последствия от действията си.
Специалисти коментират, че природните бедствия не са непредвидими и нашите действия или бездействия имат значение. Според тях винаги всичко зависи от подготвеността на хората и от способността им да реагират адекватно на бедствието, и колкото са по-подготвени и по-адекватни са техните действия, толкова по-малък е размерът на щетите. Също така много човешки дейности могат да доведат до големи загуби, без да са природни бедствия, а в други случаи могат да задействат разрушителната сила на природата, като наводненията при скъсване на язовирна стена или горските пожари вследствие на умишлено или неумишлено поведение.
Целта на днешния ден е правителствата, бизнеса и гражданите да се поучат от предизвикателствата, пред които ни изправя природата през последното десетилетие, и да се обърне внимание на обучението и изграждането на системи за ранно оповестяване.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.