понеделник , 6 май 2024

Фонтаните в парка – създадени по технологията на водни атракции в Дубай, Барселона, Лас Вегас

Изградените край спортната зала „Арена Асарел” в Панагюрище фонтани са единствените по рода си в България фонтан, чиято музика и движение на водните струи се синхронизират напълно с помощта на най-иновативния софтуер в света.

Същата технология се използва за управлението на „пеещите” фонтани в Дубай и Барселона, както и „танцуващите” в Bellagio, Лас Вегас.
Оборудването на фонтана включва уникални за страната ни водни оръдия, изстрелващи воден стълб на височина от 30 метра за стотни от секундата, както и воден екран с размери 30 х15 м, върху който с мощен видеопроектор, се излъчват разработени по технологията видеомапинг ефекти. Визуализациите могат да бъдат допълнително синхронизирани, ставайки част от цялостната „хореография” на съоръжението.
Фонтанът е разработен с автоматично управление на всички ефекти. Цялостното му висококачествено оборудване от 145 дюзи, 171 LED прожектора с обща мощност 6000W, 22 помпи с обща мощност 110 kW и синхронизиращия музика, движение и светлина софтуер, го превръщат в една наистина уникална за България атракция.
„Изключително сме благодарни, че именно ние имахме възможността да изградим подобна водна атракция първи в България. Смятаме, че фонтанът ще предизвика сериозен интерес, ще привлече още повече гости на града, а това на свой ред ще удължи туристическия сезон. Град като Панагюрище с богато историческо минало го заслужава. ”, споделя Димитър Вълев – главен мениджър на фирмата изпълнител „Акватек” – Варна.
През лятото музикалната програма на фонтаните ще радва жителите и гостите на града в петък, събота и неделя, а през останалите дни фонтаните ще работят с обичайния си режим. Консултанти за музикалния подбор и бъдещото развитие на програмата са панагюрските музиканти Пепа Филина и Веселина Зумпалова-Ралчева, както и композиторът Георги Андреев.
На този етап в програмата „Водна палитра” са включени пет класически произведения – „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци” на Петко Стайнов, „Валсът на цветята” от балета „Лешникотрошачката” на Пьотр Чайковски, „Триш-траш полка” на Йохан Щраус, емблематичната ария „Nessun Dorma” от операта „Турандот” на Пучини и „Фотруна” от ораторията „Кармина Борана” на Карл Орф, а с видеоимпресия на водната стена се излъчва песента „Вода” на Елица и Стунджи.


Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.