петък , 26 април 2024

Днес с ансамбъл „Пазарджик” откриват Фестивала на народната носия – Жеравна 2015

С тържествен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик” ще бъде открит тазгодишния Фестивал на народната носия – Жеравна 2015.

След тях програмата продължава с народно веселие с различни музиканти – „100 каба гайди”, оркестър „Здравец”.
Целта на фестивала е да пренесе участниците си в обстановка, характерна за българския бит отпреди 100-150 години. Своеобразният скок във времето ще даде възможност на участниците във фестивала да се почувстват част от бита и порядките на нашите прародители, живели по време на Възраждането.
Най-важната част от тридневната програма е облеклото на гостите. За всички, които не разполагат със собствени носии, организаторите са подготвили възможност да се купят или наемат дрехи още на входа на фестивалната територия.
Всички желаещи да посетят фестивала трябва да са облечени във фолклорна носия  (автентична, сценична или стилизирана), а също така и носии на други народи. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Единствените други облекла, които ще бъдат допуснати, са дрехи от самото начало на ХХ век, а също и свещенически одежди.
За да се пренесат участниците в автентичната българска атмосфера максимално, организаторите и тази година са въвели забрана за използването на всякаква модерна технология – мобилни телефони, камери, фотоапарати.
Почти всяка година в атмосферата на фестивала се потапят и панагюрци.
Програмата на празника може да откриете тук.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.