четвъртък , 9 май 2024

С помощта на музика от Моцарт спасяват 700-грамово бебе в Пазарджик

700-грамово бебе, родено четири месеца преждевременно, бе спасено и отгледано от лекарите в Неонатологичното отделение на Областната болница в Пазарджик,

съобщава за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Мариела Захариева, началник на отделението. Детето се ражда в петия месец заради вътрешно фетална инфекция на майката, която е носила близнаци, но второто дете умира при раждането.
По принцип при близнаците има повече смъртни случаи на единия от тях. Причината е, че второто дете се ражда по-късно и страда в утробата, докато излезе на бял свят. Това е високорисково дете с малки шансове за живот. Възможно е да има многобройни усложнения от всякъде. Белият дроб може да не е развит и да се наложи да бъде детето на кислород дълъг период. Мозъкът е безкрайно раним и от липсата на кислород може да се получат мозъчни кръвоизливи. При тази незрялост на плода може да настъпи слепота, детска церебрална парализа или проблеми с храносмилателната система. Имунитетът на едно новородено е много слаб и то няма сили да се бори с инфекции. Бебето е изгледано успешно от неонатолозите в Пазарджик и е изписано с тегло 2 260 кг, уточнява още д-р Захариева. Като част от спасяването на новороденото лекарите отчитат и приложената терапия с музика на Моцарт, която била пускана всекидневно в кувиоза на детето чрез специално устройство с флашка.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.