Утре почитаме паметта на десетки лекари с минута мълчание

15 август е националният Ден на Спасението.


По предложение на Министерството на здравеопазването на тази дата в България почитаме паметта на десетките лекари, загинали при изпълнение на професионалния си дълг.
Регионалната здравна инспекция Пазарджик приканва екипите в  лечебните заведения на територията на област Пазарджик, работещи на 15 август, да почетат паметта на загиналите медици с едноминутно мълчание в 12.00 ч. и
с включени сирени и клаксони на линейките.
Денят на спасението е единствен по рода си за целия Европейски съюз и е официализиран от Министерски съвет. Отбелязването му напомня на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори опасна за здравето и живота е медицинската професия.
Денят е отбелязан за пръв път през 2013-та. От своя страна от 2005 година 15 август по идея на национален алианс „Живот за България” и вестник „Български лекар” се почита като Ден на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. През 1963 година на този ден от тежко изгаряне умира д-р Стефан Черкезов, след като спасява пътници от пламнал автобус.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.