Водещи новини

Започна жътвата на лавандула, срив при розопроизводството тази година

„Както се очакваше, розовата кампания приключи с произведени количества розово масло в пъти по-малко от миналогодишните.

Цената съответно е с около 50 %  по-висока от миналогодишната – над 8 000 евро/кг за конвенционалното розово масло и над 9 000 евро/кг за биологичното. Пазарът реагира предпазливо на тези високи цени и секторът определено е в трудно положение“, коментира г-жа Веселина Зумпалова-Ралчева, която повече от десетилетие се занимава с розопроизводство..
Лавандуловата кампания започна с очакване за високи цени предвид факта, че и тук реколтата е по-слаба от миналогодишната, макар и с не толкова драстичен спад като при розите. Тенденцията по принцип обаче е към намаляване на цените, тъй като насажденията в страната се увеличават ежегодно. Големи площи има в Северна България, където се получават и много по-високи добиви, макар качеството на получаваното масло да е по-лошо от произвежданото в нашия регион.
Нови насаждения има и в общината – в землището на Панагюрище, Бъта, Елшица, съобщи г-жа Ралчева и допълни: „Ние също имаме намерение да разширяваме лавандуловите насаждения, като ще създадем такива и в с.Поибрене, където има свободна работна ръка“.
Още няколко земеделски стопани в общината вече са започнали биосертификация на лавандуловите си насаждения.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД Ви поздравява с 24 май

“ОПТИКС“ АД поздравява жителите на община Панагюрище, всички учители и ученици, културни дейци и хора на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.