Водещи новини

Днес почитаме светите мъченици Козма и Дамян

На 1 юли Българската православна църква почита св. безсребърници Козма и Дамян, както и Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски чудотворец.

 
Св.св. безсребърници Козма и Дамян – от Рим, имали благодат да лекуват по чудесен начин. Даром лекували, като искали от излекуваните да повярват в Христа.
Търпели мъчения в тъмница и на съд, но като невинни, били освободени.
Към числото на мъчениците за Христовата вяра принадлежали и тези братя по плът, родени в древния Рим и възпитани в правилата на християнското благочестие – светите страдалци Козма и Дамян.
Изучили лечителското изкуство, тези свети братя успешно изцелявали всякакви болести и във всичко им помагала благодатта на Самия Бог. На каквито и болни хора или животни да възлагали ръце, те веднага оздравявали напълно. Тези изкусни целители не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени „безсребреници”. Те искали от изцелените само една безценна награда – вярата в Христа. И действително, те обръщали мнозина в Христа не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да изцеляват боледуващите.
Освен с благодатта на изцелението, те облагодетелствали хората и с щедра милостиня. Имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.
Когато изцелявали бедните, те обикновено им казвали така:
– Ние само възлагаме ръце върху вас и нищо не можем да направим със своята собствена сила, а всичко извършва всемогъщата сила на Единия истинен Бог и Господ Иисус Христос; ако повярвате в Него и не се усъмните, веднага ще оздравеете.
И те, вярвайки, наистина получавали изцеление.
Така всеки ден много хора, отвръщайки се от идолопоклоническото нечестие, се присъединявали към Христа.
Един лекар, някогашен техен учител, от завист измамнически ги завел на една планина, за да търсят билки и там с камъни ги убил в 284 година.
(Tези свети безсребърници са различни от ония чествани на 1 ноември – братя от Асирия, Мала Азия).

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.