Водещи новини

Пиротехникът Нено Иванов вярва във втория шанс, но не и в третия

Както животът на баща му, така и неговият е живот на колела. Налага го работата му, част от която е да доставя удоволствие на хората чрез пиротехнически ефекти

и фантазии по различни случаи в различни краища на България. Пътуването обаче е едно от хобитата на Нено Иванов Иванов. И то пътуването не само с автомобил, а и със самолет, макар това да е скъпо хоби. Роденият на 15 януари 1983 година Нено е любител пилот, има РРL/А ниво, получено след  курс в Транспортен колеж „Маджаров“.
През 2008 година той завършва специалността „Разработване на полезни изкопаеми“ в Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски“. Има и недовършено обучение по пъблик рилейшънс в Нов български университет. И всичко е свързано по някакъв начин с фирмата на баща му „Огнена хризантема“ ЕООД, в чийто ритъм Нено влиза още в юношеските си години. Първото му по-обмислено и осезаемо включване в този ритъм са пиротехническите ефекти за италианската кино продукция „Октопод“. Тогава Нено е първокурсник в панагюрския Техникум по механика и оптика „Инж.Никола Белопитов“, специалност „Промишлена електроника“. Оттогава стъпка по стъпка той израства в занаята и става неразделна част от екипа на фирмата.
На въпроса има ли ярък спомен кога е пожелал да се занимава професионално с пиротехника, споделя: „Много последователно и постепенно започна това и не си спомням кога съм го поискал, защото те се случваха около мен нещата. Пък и как да не го искам, като то свети, гърми… Виждаш резултата веднага след себе си.“ Този резултат е увличащ и го мотивира да търси обновление на постигнатото. Работните пътувания в чужбина му дават опит, който използва в „Огнена хризантема“ ЕООД с цел усъвършенстване на услугите, които тя предлага. Една от тези услуги  е зарята, чиято продължителност като краен продукт е минути, но подготовката й изисква минимум една седмица и то за фирма с богат опит. Кое как ще се направи и какви ефекти ще се включат в една заря зависи от материалите, които ще се вложат в нея. Те пък зависят от бюджета, който си е определил клиентът, обяснява Нено Иванов, подчертавайки, че за крайния резултат винаги е по-добре да има повече време за подготовка, тъй като всеки използван материал си има времетраене и всичко трябва да бъде разчетено до най-незначителния на пръв поглед детайл. Освен това от голямо значение е видът на зарята – дали ще ниска /фонтаните/, дали ще е средновисока или висока с познатите на публиката звездни бомби. Последната точка на линията по подготовката на зарята е арт моментът – подреждането на материалите по такъв начин, че да дадат най-силния възможен ефект. Затова се изисква хем опит и прецизност, хем творческо въображение. Когато проектът е готов, са необходими средно от 1 до 7 часа, за да се изгради на терен, както е предвидено. След заветните няколко минутки възторг от публиката за пиротехниците работата не приключва, а следва средно по час-два демонтаж. И после няколко часа прибиране.
„Обичам да правя динамични зари“, казва Нено Иванов. Той не крие, че фирмата има какво да изграждаме и затова в отбора й трябват поне още двама сериозни играчи, на които останалите да се доверят.  Неговата бизнес визия за „Огнена хризантема“ е да бъде максимално самостоятелна на пазара като продукция, която използва и влага в шоутата, да бъде стегнато работеща фирма, която поема един проект и работи самостоятелно по него от-до.
На въпроса как фирмата е усетила икономическата криза, Нено Иванов отговаря: „От 2010 година се забелязва тенденция сред клиентите, които искат най-доброто за парите си, и не можеш да си позволиш да предлагаш лоша услуга“. Затова част от бизнес правилото на тима на фирмата е непрекъснато да се усъвършенства.
Когато има свободно време, Нено с удоволствие го посвещава на сноуборда или да открива красотата на планината и езерата в нея. „Гледам да отделям време и за спорт, защото той е добра инвестиция напред във времето. Знам, че са необходими 1-2 часа поне 3 пъти седмично за спорт“, разсъждава той и разкрива, че обича да плува. В името на здравето при прохладно време ходи на фитнес, а, когато е топло, бяга по около 6 км.

От 2011 година Нено Иванов е член на Лайънс клуб – Панагюрище. Привличат го целите на организацията и казва, че, с каквото може, помага и съдейства за различните мероприятия.
За теми като приятелството и любовта от пръв поглед пиротехникът не използва шаблонни патетични фрази, а коментира: „Емоционалното вземане на решение не винаги е правилен подход. Не вярвам в случайностите, няма случайни неща, за всичко си има причина. В един и същи бизнес за приятелство трудно може да се говори, по-скоро за поносимост. Зависи колко лоялен е конкурентът. Ние сме малка държава и, когато делим един пазар, се засягат интереси и се изострят отношенията. Вярвам в коректното отношение и то не сляпо, а когато един човек го покаже и го затвърди. Някой може да направи грешка и може да се коригира. Вярвам във втория шанс, но не и в третия“. Би простил грешка в зависимост от нейните последствия и развитието на взаимоотношенията, както и от обстоятелствата, при които е направена. „Търся и подробностите и, ако има смекчаващи вината обстоятелства, също ги разглеждам“, допълва пиротехникът.
За отношението на политиците към младите хора в България Нено Иванов коментира: „Популисткото говорене за предоставяне на възможности за развитие на младите хора е модерно от години. Подкрепата за младите не се свежда само до материалното, а и в търсенето на самостоятелност като професионално развитие. Най-добрият случай е младият човек да се развива в сферата, за която се е подготвял в училище, колежа и университета. За тези, които искат да се развиват, има все по-малко възможности и те все по-трудно се самоиздържат.В не малко случаи младите хора остават при родителите си като елемент от борбата за оцеляване, а така бъдеще не се гради“.
Изхождайки от опита и наблюденията си по време на многобройните си пътувания, младият панагюрец смята, че на този етап предлаганият туристически продукт в община Панагюрище все още е недостатъчен, но посоката е правилна и интересът към града ни се засилва с всеки изминал ден. Надява се и след 5 години реализиращите се мащабни проекти в общината да са работещи, а градът да е уютно място, което да привлича туристи с историята и природата си.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.