четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Панагюрски традиционери участват в честванията на 100-годишнината от Първата световна война

Община Ловеч в партньорство с Регионален исторически музей – Ловеч, и Национално дружество „Традиция“ ще се включи в националните чествания на 100-годишнината от избухването на Първата световна война с поредица изложби по темата и историческа възстановка в двора на бившата казарма.

Събитието ще се проведе днес, 21 юни, от 10:30 ч.
Историческата възстановка ще пресъздаде мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на мобилизирани войници от 34-ти пехотен Троянски полк за Първата световна война. Във възстановката ще се включат близо 100 участници от регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от градовете Априлци, Троян, Панагюрище, Велики Преслав, Добрич, Стара Загора, Нова Загора, Велико Търново, Плевен, Силистра, София, Варна.
Публиката ще види жива картина от обявяването на войната, изпращането на мобилизираните момчета от техните близки, през свикването на наборната комисия, окомплектоването с униформи и оръжие. Ще бъдат проведени демонстрации на бой с огнестрелно оръжие, бой с хладно оръжие, строева подготовка, превземане на картечно гнездо. Ще бъде демонстрирана прословутата българска атака „На нож“ и още много други моменти от подготовката на българската армия за войната. Организаторите са подготвили и военна мобилна кухня с войнишка боб чорба, приготвена по оригинална рецепта от началото на ХХ век, която след възстановката публиката ще бъде поканена да опита.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.