понеделник , 24 юни 2024
Водещи новини

Реалистичен рисунък и автентична художествена култура в изложбата „Пейзажи от Родния край”

„Край града”, „Боовец”, „Старият дъб”, „Двор”, „Прозорец”, „Тракийска могила”, „Пътят към Бъта”, „Пътят към Висок”, серия от пейзажи от Панагюрско са част от картините в изложбата „Пейзажи от Родния край” на Тодор Васев.

 „Той е израснал в една среда – баща панагюрец, майка от Свищов. Хора, родени в тези два града, не могат да не носят в себе си нещо от своята история, нещо от онова, което са съградили и запазили във вековете техните родители, техните деди, а и тяхното съвремие. И затова мисля, че той още от съвсем малък носи в себе си този патриотичен заряд и неслучайно днешната изложба е рисунки от родния край. И неслучайно той се връща към родния край, защото това е в самия него.” Това каза при откриването на изложбата в Историческия музей снощи Марко Мечев. Настоящият общински съветник припомни, че още в студентските години на Васев на Панагюрски колонии е организиран първият студентски пленер, а през 1999 година за първи път в общината е бил направен пленер с негови картини, като академик Светлин Русев при свое посещение харесал негово платно. „Това, че той се връща, че идва, той не е липсвал, той винаги е бил тук и винаги е носил със себе си това, което така или иначе е самият той”, сподели още Мечев, а Тодор Васев, от своя страна, благодари на Общината за поканата.
„Пейзажи от Родния край” е поредната изява от Седмицата на изкуствата през юни, организирана от Общината и бе открита от Магдалена Македонска, главен експерт „Култура и вероизповедания” в ОбА в присъствието на панагюрски художници, поети и писатели, почитатели на различните изкуства.
На входа на изложбата Нено Патърчанов бе написал за добре дошъл – „Потомък на славен опълченец, Тодор Васев е художник с автентична художествена култура. Служи си с похватите на реалистичния рисунък, опростен израз на идеи и възгледи. Характерно за него е свободното боравене с емоционалните изблици на непосредствените възприятия. Това е неговият изразителен език на творец”.


Вижте още

Честит 24 май всички, които се зоват българи!

                  Уважаеми учители, Уважаеми творци и дейци на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.