четвъртък , 23 май 2024
Водещи новини

От Световната банка уверяват, че язовирът ще бъде завършен за 3 години

Вчера е извършен оглед на мястото, където до края на годината се планира да започне строителството на язовир „Луда Яна”, съобщава на сайта си Общината.

На срещата са присъствали кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът „Стопански дейности” Георги Павлов, представители на Световната банка за развитие, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България – звено ПИЗА, супервайзърът, консултант техническа помощ и проектант, управител на „ВиК – П” Марин Вулев.
Проектантът Димитрис Калудукт направил кратко въведение, в което припомнил свършеното в последните три години по проекта. По думите му приблизително 60% от работите са завършени – определена е височината на язовира, вида на водовземната кула, тунел, по който ще се отклонява водата и инжекционната галерия. Извършено е ново проучване на обекта – резервоар и цяла зона на язовира, по отношение на геологията. Подготвен е хидрологичен анализ. Извършена е оценка на въздействие върху околната среда.
На проведената среща били зададени въпроси, касаещи отчуждаването на имоти и обезщетението на собствениците – дали те са удовлетворени, или са обжалвали, дали са подсигурени на подходящо място пасища за собствениците на животни, които досега са ползвали общински земи за тази цел в близост до язовира и др.
Анна Чезери, която е ръководител проект в Световната банка за развитие, поискала информация откъде се водоснабдява на този етап община Панагюрище и какви са обществените нагласи към изграждането на язовир „Луда Яна”. Кметът Белишки обяснил, че всички жители на общината очакват от години изграждането на язовира, защото с него ще бъде решен един от основните проблеми с водоснабдяването в района. Питейната вода за общината е от река Марица, водопроводът е 42-километров, с пет помпени станции и е на повече от 30 години. 
По думите на представителите на Световната банка за развитие изграждането на обекта трябва да бъде завършено след три години.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.