четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

На 11 юни почитаме св. апли Вартоломей и Варнава

Днес църквата почита св. апли Вартоломей и Варнава. (Въртоломеевден) Св. Богородица „Достойно есть”. 

Св. Вартоломей е един от 12-те Христови апостоли, за чиято святост Господ дал пред всички небесно знамение. Мъчен, осъден да бъде разпънат на кръст с главата надолу, Вартоломей се вписва напълно в участта на многобройните проповедници и мъченици за Христовата вяра. В мига на изтезанията, когато вече всичко било готово, за да бъде разпнат на кръста, силна буря и страшно земетресение разтърсило града – светецът останал невредим. Изумени от чудото, много хора повярвали в силата на Бог и пожелали да станат християни.
Вартоломей лекувал душите и телата на хората. Лекувал болни и немощни, глухи и слепи, недъгави и прокажени. Бог го надарил и със способността да прави велики чудеса.
Проповядвал в Индия, после в Армения. Там излекувал царската дъщеря. В Албанопол, св. Вартоломей бил враждебно приет от местните езичиски жреци. По тяхна воля разпнали апостола на кръст с главата надолу.
Макар че избегнал временно смъртта, тя била неизбежна орис за апостолите Божии.
Йосиф е един от 70-те ученици на Иисус Христос. Апостолите му дали името Варнава, което значи „син на утехата”. След възнесението на Христос Варнава продал цялото си богатство, дарил парите на апостолите и заедно с тях започнал да проповядва христовата вяра. Заминава първо за Антиохия, а след това – за градовете в Мала Азия и на о.Крит. По-късно посетил Италия, проповядвал в Рим, поставил началото на християнската църква в Милано. Когато отишъл в гр.Саламин, апостолът бил посрещнат враждебно от местните юдеи. Те се нахвърлили с камъни срещу него, докато го убили. Но когато решили да изгорят тялото му, то останало невредимо.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.