четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Уливерите – загадките на един род с дъх на маслина

С дъх на маслина, обвеяна в легенди и загадъчност, продължава да бъде историята на Уливеровата фамилия, чиито живи наследници днес

направиха първата си родова среща в читалището на село Поибрене.
В днешния ден бе и празникът на селото, чиито жители поздрави кметът Иван Пандуров, а после присъства на родовата среща.
На нея Иванка Уливерова представи книгата си „Уливерите – загадките на един род“, чието съдържание не е родова летопис, макар родът да присъства с основните си черти и характер. Дали нишката му е зачената някъде в Косово или в Македония, дали е пусната от кръстоносци, или от англичани и се е заплела в буките на Средноогрието, авторката на книгата не се наема да твърди. Точно обратното – оставя се във властта на легендите и не оспорва никооя от тях като недопустима.
Сред разклоненията на фамилията се открояват непокорният планинец Делчо Уливеров –
герой от Априлското въстание, и съдбата на неговите наследници. На него и на тях е посветена основно книгата, поднасяща различни легенди за загадъчния произход на рода. Сред загадките е и името на фамилията, която е с латински произход -olivier /планина в Палестина с много маслинови гори/ или olivifer – раждащ в изобилие маслини.
„Делчо Уливеров не е просто заможен селянин“, подчерта неговата правнучка, маркирайки част от чертите му. Тя посъветва присъстващите сами да се убедят в твърдението й, като препрочетат сцената на раздялата на Бенковски с него от книгата „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов. „Отчаяната смелост не е фанатизъм“, изрази убеденост правнучката на Делчо Уливеров. Въпреки че съдбата е пръснала наследниците му по различни краища, Уливерската порода те кара да устоиш, където и да се намираш, подчерта авторката на книгата, изразявайки надежда „на верижна реакция да се множи родът“.
Преди да чуят за корените си, дошлите на срещата се поклониха пред паметта на героя от Април 1876 год. и поднесоха цветя пред паметника му, който бе пре-открит преди 3 години пак по време на празника на село Поибрене, в което Делчо Уливеров е създал семейството си.

 

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.