Водещи новини

Април народен, Април бунтовен…, Април чутовен, съдбата българска решил

С възрожденската песен „Къде си вярна, ти, любов народна?“ започна и завърши празничната програма на самодейците от читалище „Искра-1872“, с. Попинци, на 25 април вечерта, посветена на 139-ата годишнина от Априлската епопея.

Тематичният рецитал обхвана периода от създаването на революционни комитети от Апостола на свободата, когато „мъжете тайно се събират и думи клетвени мълвят“, после „зад тях без сигнал и без клетва се сбрали жените“, дошъл „Април народен, Април бунтовен, надежда свята възродил…“
Клетвените слова на водача на Хвърковатата чета Георги Бенковски и покрусата в душата му след погрома на въстанието изпълни актьорът Георги Радомиров.
Последваха песни и танци, с каквито само попинските самодейци умеят да разтупкват сърцата на хората от публиката. Огнени ритми и завладяваща емоция изпълниха сцената. Накрая секретарят на читалището Донка Шопова припомни в 2-3 изречения духовното величие на предците ни и пожела на всички да преодоляват трудностите с добро. Тя връчи поздравителни адреси на самодейките Петя Златкова и Лушка Москова, които тази година успешно завършват средното си образование. Мечтайте и не преставайте да следвате вътрешния си глас, посъветва младите дами секретарят на „Искра-1872“.

 

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.