Водещи новини

Представени бяха мемоарите на Иван Белопитов

Спомените на един от участниците в Априлското въстание са културно събитие за жителите на столицата на Април `1876.

Малко са източниците от жители на Панагюрище за последните десетилетия на 19.век и с издаването на мемоарите на Иван Белопитов тази празнина се запълва. Авторът е бил свидетел на събития от половин век в родния край, но две са епохални – Априлското въстание и Съединението. Това бяха част от думите на докторант Костадинова вчера в Историческия музей.
Съдбата ни отрежда да сме домакини на истински празник – представянето на книгата „Принос към историята на град Панагюрище и българското Възраждане”, сподели директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов, който обясни, че изданието е осъществено от Историческия музей по проекта на Общината – „Панагюрище – духовност и творчество в едно”. Сред гостите бяха внуците Иван и Донка Белопитови, проф. д-р Лъчезар Цоцорков, проф. Христо Пимпирев. Доц. Шопов припомни, че през настоящата година на 28 март се навършиха 155 години от рождението на Иван Белопитов и ще се навършат 65 години от кончината му. Всички знаем, че дядо ми е роден през 1860 година, но във всички документи фигурира годината 1864-та. Причината е, че баба ни Донка е била 22 години по-млада от него и при изгарянето на всички кръщелни свидетелства през 1876 година той явно се е възползвал, за да бъде по-млад, разказа внукът. Внучката Донка сподели, че Иван Белопитов е бил от хората, писали до Виктор Юго за трагедията от 1876-та по българските земи. Доц. д-р Милен Куманов определи това като сензация, изтъквайки, че личните спомени нерядко са ценен източник на информация, която никъде другаде не може да бъде открита, въпреки че историците ги поставят на последно място, когато посочват използваните от тях извори.
Сред фактите, изтъкнати за Иван Белопитов, бяха, че през 1882 година завършва Робърт Колеж, преподава френски език, оглавява библиотеката в Пловдив и е родоначалник на музейното дело в града на тепетата. Има пет деца със съпругата си Донка – четири син и една дъщеря. Двама стават юристи, двама лекари, а дъщерята фармацевт.
Рядко библиографско издание подариха внуците на Историческия ни музей – атлас с карти на България от 679 година до 1917 година, родословното дърво на рода Белопитови, негови вещи. Показана бе и ценна семейна реликва – подарък на Иван Белопитов от княз Александър I при гостуването в дома му в Панагюрище – кръстче, което се предава в рода.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.